„Klubrádió
Örömzene

"Villámkezű dobos és vagány pesti srác"

22/03/2020 19:52

| Szerző: Klubrádió

Németh Ferenc jazz-dobossal elég ritkán találkozunk Budapesten, mivel 20 éve New Yorkban él, alkot és zenél. Amikor Európában koncertezik, igyekszik úgy alakítani a programot, hogy útba ejthesse Magyarországot, és szerencsére most a Klubrádióba is el tudott jönni. Az Örömzenében pályafutásáról, az amerikai jazz zenei életben elfoglalt helyéről, zenei kísérleteiről, egyedi ötleteiről és legújabb trió lemezéről beszélgetett Ámon Bettivel.

2020. március 17. Örömzene (2020. március 17., kedd 21:00)
54:30
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti
"Odaül a dobhoz és már szól a jazz, tuti, hogy srácból világsztár lesz" - énekelte a Hungária zenekar a Multimilliomos jazz-dobosról. Ha multimilliomos nem is lett, azért a világsztárság összejött Németh Ferencnek, aki olyan formációkban játszott már, mint a Lionel Loueke Trio, Kenny Werner Coalition, a Billy Childs Trio, ezenkívül a jazz szcéna  legjobbjaival is zenélt már együtt, mint például Herbie Hancock, Wayne Shorter, Dave Samuels, Dhafer Youssef, Jimmy Heath. Németh Ferenc zenélt együtt az alábbi nevekkel is, akik a jazzben járatosak számára ismerősen hangozhatnak: Joshua Redman, John Patitucci, Mark Turner, Chris Cheek, Chris Potter, Russell Ferrante, Javier Vercher,  Massimo Biolcati, Eli Degibri, Joe Sanders, Gilad Hekselman, Omer Avital és Jimmy Haslip. 

A már három évesen zenélni kezdett, Zalacsányban felnőtt Németh immár húsz éve él és alkot szabadon New Yorkban, évi 3-4 alkalommal látogat haza. Most sikerült elkapnunk, amikor éppen itt volt (még mielőtt az Örömzene is a járványhelyzet miatt pihenőre vonult kis időre), és meghívtuk a Klubrádióba egy beszélgetésre. A műsor után videófelvételt is készítettünk vele.

Akik ragaszkodnak hozzá mint zenészpartnerhez, általában különleges játékmódját szokták dicsérni, ami túlmutat a jazz világán. Olyan rétegeket ad hozzá a játékához, aminek a gyökereit az afrikai vagy balkáni ritmusokban érdemes keresni, úgy hozza a 7/8-adokat, 9/8-adokat és 11/8-adokat, ahogy kevesen a világon.

Most március 13-án lépett fel a Magyar Rádió Márványtermében, a Németh Ferenc Trió formációval, amiben ő dobolt, Tzumo Árpád zongorázott és Bacsó Kristóf szaxofonozott (Pietro Tonolo helyett ugrott be, aki a koronavírus járvány miatt nem tudott Budapestre utazni).

Németh Ferenc és Ámon Betti
 
Németh Ferenc és Ámon Betti
 

Januárban jelent meg trióban felvett lemeze, a Freedom, ebből is hallhatnak az adásban, melyet a fenti lejátszás ikonra kattintva érhetnek el.

Örömzene
2020. március 17. kedd 21:00
Szerkesztő-műsorvezető: Ámon Betti