„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Várakozni tilos?

10/03/2024 09:48

| Szerző: Kerekes Borbála

A műsorban Pető Attila, Kreszprofesszor ismét élőben jelentkezett, és az elmúlt hetekben érkezett levelekre, megkeresésekre válaszolt. A legtöbben a megállás, parkolás témában tettek fel kérdéseket, így ez volt az Élőben városból 2.0 vezérfonala is.

2024. február 21. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2024. február 21., szerda 13:00)
54:33
00:00
Műsorvezetők: Pető Attila Szerkesztők: Pető Attila
Többek között szó esett arról, hogy a megállni tilos tábla hatálya meddig tart, a bal oldali kereszteződés is feloldja ezeket a jelzéseket. A járdára viszont csak akkor szabad felállni, ha ezt tábla engedi, és ha a gyalogosoknak marad legalább másfél méter hely.

Az egyik hallgató azt kérdezte, hogy ha az út bal oldalán merőleges parkolót festettek fel, a jobb oldalon is szabad várakozni? Pető Attila elmondta, hogy nem csak várakozó helyeken parkolhatunk, hanem az úttest jobb szélén is, abban az esetben, ha nincsenek tilalmak.

Több betelefonáló is kérdezett lakó pihenő övezet ügyében, hiszen egyre többen ilyen helyen teszik le az autót, és mennek tovább tömegközlekedési eszközzel. Ez abszolút szabálytalan, hiszen ilyen övezetbe, csak az hajthat be, aki ott lakik, vagy oda látogat. Sajnos nem nagyon van eszköz ezen járművek kiszűrésére.

közlekedési táblák
 

Érdekes kérdés érkezett a halszálkás parkoló helyekkel kapcsolatban. Ha 4 hely látható a tábla alatt lévő kiegészítő jelzésen, akkor ennyi helyet kell kihagyni? Kreszprofesszor elmondta, hogy ez csak egy jelző ikon, ha nincs elhelyezve a 4x jelzés, akkor a tábla hatálya bizony a következő útkereszteződésig érvényes.

Azzal kapcsolatban is érkezett felvetés, hogy a házak falára kitett megállni tilos tábla mennyire szabályos. A KRESZ alapján csak a szabályosan elhelyezett közúti jelzések a mérvadók, ugyanakkor, bár jogi hatálya nincs az ilyen házi feliratoknak, érdemes mégis megfontolni, hogy ilyen helyeken ott hagyjuk-e az autónkat.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig
2024. február 21. szerda 13:00
Műsorvezető: Pető Attila
Szerkesztő: Kerekes Borbála