„Támogassa
Dobszerda

Vallaiebéd

30/11/2022 16:57

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Egy rendhagyó Dobszerda, melyben a tíz évvel ezelőtt elhunyt Vallai Pétert idézzük meg egy különleges ebéd során.

Pontosan tíz évvel ezelőtt 66 évesen halt meg Vallai Péter, eredeti nevén Valcz Péter, Jászai Mari-díjas színész, előadóművész. Fia, Valcz Péter, aki ugyancsak színész és édesapja barátai létrehozták a Vallai Alapítványt, amely töretlenül igyekszik fenntartani mindazt, amit Vallai Péter a színház, a versmondás – ezen belül is különösen a Petri-versek szavalása –, de az anekdotázás, a barátság és még sok más területen nagyon magas szinten képviselt, Így most Vallai Napokat tartottak vers maratonnal, filmvetítéssel, blatt versennyel és egy felejthetetlen ebéddel, amelyen a volt pályatársak elmesélték, amire csak emlékeztek. Így a Dobszerda rendhagyó módon a sok híresség szereplésével felszolgált Vallaiebéd helyszíni tudósítását közvetíti utólag.

És miről szólt a Vallaiebéd?

Váradi Júlia moderálásában a megjelentek megidézték Vallai Péter életét a gyerekkortól (Valcz Gyula) a főiskolán át (Verasztó Lajos, Benedek Miklós), Pécsen (Szikora János), Szolnokon ( Takács Katalin, Mucsi Zoltán), a Vígszínházon (Igó Éva, Hajdú Steve), a függetleneken (Kőváry Katalin, Lábán Kati), a verseken (Parti Nagy Lajos, Kukorelly Endre), egészen a kortárs irodalomban betöltött szerepén (Turczi István, Kovács Zoltán).

Mindeközben a vendégek elfogyasztták egy ebédet, amit az Actorfield csapata főzött. Ez az a gimnázumi csapat, akikkel az utolsó 11 évében minden nyáron csinált valami kortárs programot Vallai Péter Felsőörsön. Ott hangzott el, hogy mindegy mi van, csak legyen kaja. Hát most volt.

Ugyancsak múlt héten zajlott a Petri-versmaraton, melynek során 12 óra alatt felolvasták Petri György összes, életében megjelent kötetét. Ez egy amolyan szülinapi ajándék volt Vallainak.

Dobszerda
2022. november 30. szerda 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia