„Klubrádió
Reggeli gyors

Vajon lesz még lehetősége Orbánnak elősegíteni a Brexitet?

21/10/2019 06:37

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Vajon megvédi-e Orbán Viktor fegyverrel is a magyar határokat, ahogy ígérte? Előléphet-e Orbán Brexit-csináló szerepben? - kérdezi több nemzetközi lap most, hogy Boris Johnsonnak nem sikerült átvernie elképzeléseit. Finisben a Török Áramlat gázvezeték - mondja a TASZSZ. A Coca-Cola jogorvoslatot kér. Hogyan ünneplik New Hampshire-ben október 23-at?

Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittal.

2019. október 21. Reggeli gyors-részlet (2019.10.21. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:35
00:00
Nem is egy médium foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor azt ígérte: ha kell, fegyverrel védi meg a magyar határt a migránsoktól, hogyha Törökország fenyegetését valóra váltaná és útnak bocsátana csaknem 4 millió, évek óta ott élő szíriai menekültet. Erről számol be az amerikai Beibart News, Trump szócsöve, de az orosz nyelvű Rambler, illetve az Euronews. Orbánnak a Hír Tv-ben elhangzott mondatait kapta fel a nemzetközi média, és értelmezték a legkülönfélébb megközelítésben. A Breibart azt emelte ki, hogy Orbán a kerítésépítéssel 99%-kal csökkentette a 2015-ben hazánkba érkezett menekültek számát. Ami azért érdekes, mert a menekülteknek eszükbe nem jutott itt menedékért folyamodni. Tehát a lap csúsztat. Másodsorban a Breibart - az orosz nyelvű Ramblerrel együtt - nem idézi Orbánnak azt az állásfoglalását sem, hogy ha a menekültkérdést Erdogan a szíriai offenzívával megoldja, azaz a kurdoktól megtisztított határmenti biztonsági zónába visszatelepítené a szíriai menekülteket, akkor ő mellszélességgel támogatja Törökország szíriai beavatkozását, mert minden megoldás jobb annál, minthogy a keresztény Európát muzulmánok árasszák el. A Türk Tanács Bakuban tartott tanácskozása után Orbán november első hetében ismét tárgyalhat Recep Tayip Erdogannal, méghozzá Budapesten.

Ismét előkerült a nemzetközi sajtóban az a teória, hogy vajon Orbán vétóján fog múlni, hogy Boris Johnson mégiscsak eléri, hogy október 31-én Nagy-Britannia távozzék az Európai Unióból – ezt fejtegeti a Politacalite, a jobboldali brit és walesi bulvárlap. Ugyan a szombati parlamenti döntés után Boris Johnson három levelet is elküldött arról, hogy nem fogadta el a Westminster a négy napja általa kialkudott Brexit forgatókönyvet, merthogy erre egyébiránt törvény kötelezte.  Ám nyilvánvaló, hogy nem törődik bele a terveivel ellentétes parlamenti döntésbe. Ezért sem írta alá a Brüsszelnek küldött erre vonatkozó törvényt, másrészt ismét lábra kapott a hír, hogy mégiscsak Orbán fogja kisegíteni a bajból. Állandóan a népakaratra hivatkozik a brit kormányfő, amit a lap ebben az értelmezésben Soros Györggyel köt össze. Merthogy a Soros-tüzelte népakarat az, amelyik második referendumot követel a Brexitről. Az is nyilvánvaló, írja az elemzés, hogy egy brit sem tudja Brüsszelben visszafordítani a folyamatot. Azonban egy külföldi vezető blokkolhatja 27 tagállam döntését, ha megvétózza a halasztási kérelemre vonatkozó elutasító brüsszeli döntést. Egy patrióta nacionalista mentheti meg a Brexitet? Hisz már október elején arról cikkeztek, hogy Boris Johnson és csapata a magyar kormányfő köreivel egyeztet ebben a kérdésben. Ha a vétó bekövetkezne, akkor valószínűleg szobrot emelnek a Parlament téren Orbán Viktornak, és a Brexithez egy tál gulyáslevest is felszolgálnak.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Belgrádban a parlament előtt tartott beszédében többek között a Török Áramlat lendületes építéséről számolt be, ami az eredetinél valamivel hamarabb üzembe állhat – számol be erről a TASZSZ orosz hírügynökség, amely elsősorban arra helyzete a hangsúlyt, hogy megépítésével egész Európa nyer és profitál is belőle.  A Törökországból a Fekete-tenger alatt Oroszországon átvezető, de Ukrajnát megkerülő európai szakaszának építési tervei nem egyszer megváltoztak: Görögország helyett Bulgária lépett elő, és most intenzíven a szerb szakasz épül. A gázvezeték magyarországi szakasza Horgosnál lesz bekötve, s tulajdonképpen erről adott hírt Medvegyev. Ha minden jól alakul, akkor már az év végén bizonyos szakaszokon beindul a gázszállítás, és a 930 km-es teljes szakasz akár 2020 elején üzembe állhat.

A GayTimes, az LMBTQ-közösségnek szóló magazin online kiadása arról számol be, hogy a betiltott Coca-Cola hirdetés nem tántorította el a cégvezetést attól, hogy további jogorvoslatot követeljen igazukért. A hirdetési kampány leállítása mellett 500 ezer forintos bírságot is fizetnie kellett a cégnek, amely bejelentette, egyrészt nem ért egyet azzal az állásponttal, miszerint megrontaná a kiskorúakat, és etikátlan cselekedet lett volna a részéről. Nem nyugszik bele az ellene hozott intézkedésbe, a kampányban nem áll meg, hisz azt vallja, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk – tekintet nélkül a nemzetiségi hovatartozásra, vallásra, nemre, korra, etnikai státuszra, anyanyelvre. Az azonban nem derül ki a cikkből, konkrétan mire készül a Coca-Cola.

A Magyar Szabadság és Demokrácia Napját fogják ünnepelni New Hampshire-ben október 23-án, ahol nemcsak az 1956-os eseményekről, de a határnyitás 30. évfordulójáról is megemlékeznek – ezt pedig nem más, mint az állam kormányzója, Sununu hirdette ki. A rendezvény érdekessége, hogy ugyan a szervezők között ott van a Magyarország Barátai szervezet is, ami köztudottan kormánypárti, ehhez képest az egész napos rendezvényen az önkormányzati választás eredményeiről is tanácskoznak és Konrád Györgyről is megemlékeznek – írja a helyi lap, a Fosters.

Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors / Nemzetközi lapszemle
2019. október 21. hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit