„Klubrádió
Belső közlés

Vadonatúj hangjáték a Belső közlésben is

3/01/2021 16:38

| Szerző: Klubrádió

Gerőcs Péter író Árvaképek című, néhány éve megjelent saját regényét írta át rádióra és rendezte meg a Klubrádió stúdiójában az óév decemberében. A rádiójátékot szombaton délután 2-kor már hallhatták a hagyományos hangjáték-sávunkban, valamint vasárnap reggel 8-kor az ismétlésben is. Akik mégis lemaradtak volna róla, mostantól itt, a honlapunkon is elérhetik, vagy hétfő este 8-tól a Belső közlésben újra meghallgathatják.

2020. december 24. Ötös-részlet (2020.12.24. Warholik Zoltán beszélget a hangjátékról Gerőcs Péterrel és Pályi Márkkal az Ötösben)
20:59
00:00
Gerőcs Péter a nyolcvanas években született írónemzedék egyik legérdekesebb tagja. Megszállott motivikájához töretlen ambíció társul, jelenleg nagyregényén dolgozik, amellett az élet számos más területén is tevékenykedik. Annak idején, irodalmi műsorunk, a Belső közlés indulásakor egyik első vendégünk volt, ekkor A betegség háza című készülő első regényéből olvasott föl, majd három évvel később második regényéből, a Győztesek köztársaságából is fölolvasott műsorunkban egy részt. Harmadik megjelent regénye, az Árvaképek visszatérő párbeszédességénél fogva kitűnően alkalmasnak bizonyult a dramatizálásra, így készült el a könyv megjelenése után két évvel a Klubrádió eddigi legautonómabb, közösségi finanszírozásból készült rádiójátéka, amelyben a főszereplő Fancsikai Péter mellett nem kisebb színészek játszanak, mint Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Hartai Petra vagy Kurta Niké. A hangjátékot honlapunkon és a Kalligram Kiadó YouTube-csatornáján is elérhetik.

A Pillanatképek egy fotográfus életéből című hangjáték mintegy ötven évnyi időt fog át, egy fiktív portréfotó-művész, Szemere Tamás életének néhány mozzanatát dolgozza föl a nagyszülőknél töltött vidéki nyári hétvégétől kezdve egy fiatalkori kiállításmegnyitón át a házassági kudarcokon és az egyetemi karrieren át a főhős demenciájáig – a valóságban ugyanakkor a címszereplő nemzedékének jellemző felfogásáról ad számot, saját korunk egyéni tapasztalatvilágáról gondolkodtat el.

Gerőcs Péter és Pályi Márk a Klubrádió stúdiójában
 
Gerőcs Péter és Pályi Márk a Klubrádió stúdiójában
 

Az elkészült műről az utolsó decemberi Ötösben Warholik Zoltán is beszélgetett a szerzővel-rendezővel, Gerőcs Péterrel, valamint Belső közlés című műsorunk szerkesztőjével, Pályi Márkkal. Ezt az adást a fenti hangsáv lejátszás gombjára kattintva szintén meghallgathatják. A beszélgetés résztvevői az emlékezéshez való viszony korba ágyazottságát és a generációk közötti változások kérdését is boncolgatták, de szó esett a regény és a belőle készült hangjáték koncepciójáról és a rádiófeldolgozás megvalósításának technikai hátteréről, érdekességeiről is.

A rádiójátékot hétfőn este 8 órakor a Belső közlés adásában is meghallgathatják 20:10-től. A műsorban előtte Szőcs Géza két olyan versét – az Egy janicsár önarcképét és az Egy szekér tengerit – is hallhatják Valcz Péter színművész előadásában, amelyek még soha nem hangzottak el a Klubrádió műsorában. Szőcs Géza verseinek jelentőségéről erre a hivatkozásra kattintva is olvashat bővebben.

Belső közlés
2020. január 4. hétfő 20:00