„Klubrádió
Esti gyors

Új tag a magyar-román szégyenklubban

11/10/2019 20:32

| Szerző: Klubrádió

A francia biztosjelöltet sem fogadja el az Európai Parlament. Szakmailag nagyon felkészült, de etikai problémák vannak vele.

2019. október 11. Esti gyors - részlet 19.10.11. Szent-Iványi István
05:01
00:00

Sylvie Goulard az Emmanuel Macron által kiválasztott uniós biztosjelölt sem ment át a parlamenti szűrőn, mert kényes ügyeket fedeztek fel a múltjában. Némi problémája akadt az EP-vel történő elszámolásban, és gyanúsan sok pénzt kapott egy amerikai intézettől, pontosan nem tudni, hogy miért. Egyébként néhány ügyéről a hazájában is tudtak.

Macront igencsak megviselte ez a döntés – mondta el Szent-Iványi István volt nagykövet, külpolitikai szakértő. A francia elnök eredetileg három jelöltet is ajánlott, de Ursula von der Leyen ragaszkodott Goulardhoz, talán a nemek egyensúlya miatt. Hírek szerint tárgyalt a parlament legnagyobb pártjaival, majd ígértet tett Macronnak, hogy a jelöltet elfogadják majd. Érdekes, hogy a belga jelöltnek is vannak kétes ügyei, őt mégsem ültették szégyenpadra.

Emmanuel Macron bosszút sejt a háttérben, mégpedig néppárti bosszút. Ugyanis ő volt az, aki Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet „megfúrta”, amikor az Európai Bizottság élére kerestek megfelelő embert.

Mindenesetre az egész történet kínos Macronnak, kínos Leyennek, és akadályozza az intézmények normális működésének beindítását. Egy valószínűtlenebb, hogy november 1-jén, a tervezett időpontban munkához láthasson az új bizottság. Még az új magyar és az új román jelölt személyére sem bólintottak rá a parlamentben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.10.11. 18:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes