„Klubrádió
Eurozóna

Az Európai Parlament nem fogatlan oroszlán

4/10/2019 15:34

| Szerző: Klubrádió

Gruevszki bujtatása miatt a következő magyar jelölt sem esélyes a bővítési biztosi helyre. Elképzelhető egy portfóliócsere.

2019. október 04. Eurozóna - részlet 2019.10.04. Nemes Gábor
11:05
00:00

Világos volt, hogy az Ursula von der Leyen listáján lévő biztosjelöltek közül nem mindenkit enged át a parlament, met itt nem csak személyekről van szó, hanem pártok közötti játszmákról, az elmúlt évek sérelmeiről is. A kiesők között éppen ezért nagy eséllyel ott kellett lennie a magyar és a lengyel jelöltnek. Továbbá azért sem lehetett csont nélkül átengedni a javaslatot, mert az Európai Parlament meg akarja mutatni, hogy nem fogatlan oroszlán – jegyezte meg Nemes Gábor külpolitikai újságíró.

Azon sem lehet csodálkozni, hogy Trócsányi László már az első körben elbukott, hiszen az csak Magyarországon természetes, hogy egy minisztérium üzletel a miniszter cégével, Európában ez komoly probléma. Ha ezen a körön túljutott volna, akkor ott lettek volna a következő kényes kérdések, az általa jóváhagyott, Európával szembe menő törvények, az orosz fegyverkereskedők ügye, Gruevszki befogadása, sőt bujtatása. Ez utóbbiakba a következő jelölt is belebukhat.

Orbán Viktor itthon úgy adja elő, mintha ő buktatta volna meg Manfred Webert, és segítette volna az elnöki székbe Ursula von der Leyent. Ez természetesen nem igaz. Az új elnök ajnározása azonban csitulni látszik. Közben megerősödtek von der Leyen környezetében a zöldek, liberálisok, a baloldal.

Vége a populista hullámnak? Nemes Gábor véleménye szerint természetesen ennek a hullámnak is volt oka. Amennyiben ezek megszűnnek, akkor a hullám is csitul. A menekültáradat egy ilyen ok volt, az ugye már nincs. A másik dolog, hogy aki sokáig van hatalmon az elhasználódik. A harmadik, hogy lehet ugyan hazudozni, de csak bizonyos ideig.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Eurozóna
2019.10.04. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter