„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Traumák és megújulások

3/07/2021 08:21

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége Antalffy Péter történész volt, akit elsüllyedt civilizációkról kérdezett; valamint Szentesi Réka divatszociológussal többek között az elegánsan viselt hőségről beszélgetett.

2021. július 02. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. július 02., péntek 10:05)
95:45
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Antalffy Péter elmondta, hiába vannak elkövetett hibák a történelemben, mi nem tanulunk belőle. Az interjúban megpróbáltak választ találni arra, hogy ez miért is van így. A történész szerint ennek az egyik oka, hogy csak évszázadok elteltével láthatóak az összefüggések. Hogy a nagy katasztrófák után következnek a nagy megújulások kora. Ilyen volt a reneszánsz is, tette hozzá Antalffy Péter.

A történész elmondta, sokak elképzelésével ellentétben ugyanakkor nincs szükség nagy traumákra a történelemben ahhoz, hogy a jó irányba változtassuk a világot. Csupán rendelkezik az ember azzal a képességgel, hogy ha már a nagy katasztrófák bekövetkeztek, igyekszik értelmet, okot találni benne.

Antalffy Péter Fotó: facebook
 

A folytatásban Gálvölgyi János Szentesi Réka divatszociológussal a divat és a praktikum viszonyát is vizsgálta, de elsőként arra kereste a műsorvezető a választ, hogy mióta létezik a divat. Szentesi Réka elmondta, hogy természetesen az őskor óta jelen van az igény, hogy valamilyen módon öltözködjünk, és ez nem csak az időjárás függvénye volt.

Korán megjelent a szemérem, vagy éppen a státusz megmutatása az öltözésünkön keresztül. XIV. Lajos udvarát és az ahhoz kötődő divatot hozta fel példának a divatkutató.

Az akkori pompával állították szembe a különböző korok puritánabb viseleteit a beszélgetésben, ugyanakkor kiemelte Szentesi Réka, hogy minden korban inkább az adott társadalmi réteg határozta meg a viselet minőségét, még akkor is, ha mostanra – ahogyan ő fogalmazott – demokratizálódott a divat.

A divat változását elemezve arra is kitértek, mikor mi határozza meg az értéket, esetleg mikor van ereje a nosztalgiának.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021. július 02. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes