„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Tolatott, megkerülte, koccantak – ki a hibás?

6/11/2019 16:21

| Szerző: Klubrádió

Ki a hibás, a párhuzamos parkolóhelyre betolató autós, ha nekimegy az őt kikerülőnek, vagy a kikerülő jármű? A Kreszprofesszor válaszolt.

2019. november 06. Élőben a városból / részlet, hallgatói kérdés (19.11.06.)
04:43
00:00

Egyik olvasónk egy pár évvel ezelőtti esetről írt: a Lónyay utcában ment a buszközlekedéssel ellentétes irányba azon a rövid szakaszon, ahol röviden kétirányú, közel a Kálvin térhez. Előtte egy autó az úttesten állt, jobbra indexelt, be akart tolatni egy parkolóhelyre, szemben busz közlekedett, de állt, talán éppen megállóban volt. Olvasónk a tolató autósra várt egy ideig, de mivel 20 másodpercig meg se mozdult, elkezdte megkerülni. A busz mögött álltak az autók, tehát tudott menni. De aztán a parkolás közben lévő autó elindult, meghúzta az autójának oldalát a lökhárítójával (a másik kocsi nem sérült). Nyugodtak maradtak, és mivel nem tudták, kinek a hibája, megegyeztek, hogy nem írnak betétlapot, de most már, egy műsorunk alapján úgy gondolja, talán a másiknak kellett volna vigyáznia, mert tolatott.

Röviden tehát úgy foglalható össze a kérdés: ki a hibás, a párhuzamos parkolóhelyre betolató autós, ha nekimegy az őt kikerülőnek, vagy a kikerülő jármű?

Pető Attila, a Kreszprofesszor volt a vendégünk ezúttal is, aki azt mondta: való igaz, a KRESZ azt mondja, hogy amikor beparkolunk egy helyre tolatva, akkor rövid ideig akadályozhatjuk a forgalmat. Ez szerinte azt jelenti, hogy a mögöttünk lévő, ha megáll, az az akadályozás, az természetes dolog. Ugyanakkor a KRESZ egy másik pontban azt írja, hogy tolatás közben meg kell győződnünk arról, hogy nem akadályozunk másik járművet, és, ha veszélyes lenne a tolatás, valakit kérni kell, aki segít ebben.

Szerinte a tolató autós követte el a nagyobb hibát, ugyanis amikor beáll a helyére, és az orra kilóg, és hátulról jön valaki, akkor még lehet azzal érvelni, hogy rövid ideig akadályozhatja, de amikor szemből jön, ez nem áll meg. De látott már ilyen ügyet biztosítói oldalról is, ahol rátolták a másik félre amiatt, hogy akadályozhatja.

Tanulságos az eset az oldaltávolság szempontjából is, hogy betolató járműnél számoljunk azzal, hogy az orra kijjebb jön, tehát akkora távolsággal kerüljük ki. Pető Attila ilyen esetben nem szeret elmenni egy tolató autó mellett, pont ezért.

Címlapi kép: Pixabay. Az egész adást ide kattintva hallgathatják meg.

Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig
2019. november 06., szerda 13:00
Műsorvezető: Fábián László