„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Természetjárás – Mivel, hogyan navigáljunk?

9/10/2019 16:49

| Szerző: Klubrádió

Könnyíti a túratervezést, a tájékozódást, nagyobb biztonságot ad az erdőben egy ingyenes telefonos applikáció. Ám a papír alapú turistatérképet még ne dobjuk el.

2019. október 09. Élőben a városból - részlet 19.10.09. Navigáció
24:16
00:00

Még mindig sokan használnak hagyományos turistatérképeket, amelyek nagyon jók, de valljuk be, érteni kell a térképolvasáshoz. Megbízhatóak, ám idővel elavulnak, netán eláznak, szélben elég nehézkes a használatuk. Az Élőben a városból című műsorban egy új telefonos applikációt mutattunk be, amely sok tekintetben helyettesíti a papír alapú térképet, sőt több funkciót is ellát.

Tulajdonképpen egy digitális útikönyv. Bevált túraútvonalakat ajánl, amelyeket egy katalógusból lehet kiválogatni, bemutatja az útba eső látványosságokat. Lehet választani úticél, a túra hossza, a szintkülönbség alapján, de a túra jellege szerint is, hogy például könnyű legyen, vagy állóképességet igénylő, élményt adjon, vagy inkább technikás legyen. A webes felületen előre meg lehet nézni 3D-ben az egész túrát.

Nagy előnye a papírtérképpel szemben, hogy nem kell keresgélni a tartózkodási helyünket, egyből mutatja, hogy hol vagyunk, ez az esetleges segélykérésnél is hasznos információ.

Mi magunk is tervezhetünk egyedi túrákat, elég megjelölnünk az érintendő pontokat, az applikáció javasol útvonalat, megnézhetjük az oldalmetszetet is, amely nagyon szemléletesen mutatja a szintkülönbséget. Ha pedig csak úgy elindulunk, akkor igénybe vehetjük az útvonalrögzítő funkciót is, hogy másnak is ajánlhassuk, ha nekünk tetszett az a túra.

Farkas Péter, a Természetjáró.hu és Nógrádi Attila a Turista Magazin főszerkesztője elmondta, hogy az új technikával főleg a fiatalokat szeretnék túrázásra csábítani, és a túrázók biztonságát kívánják növelni. Egyelőre csak Magyarországi útvonalakat tartalmaz az adatbázis, de maga az applikáció külföldön is használható, kerékpárosok, vízitúrázók számára is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Magyar Természetjáró Szövetség.

Élőben a városból
2019.10.09. 13:00
Műsorvezető: Fábián László