„Klubrádió
Reggeli gyors

Titkosszolgálattal fenyegette őket Orbán – mondja a Nyílt Társadalom Alapítvány

14/01/2020 13:41

| Szerző: Klubrádió

Nagyon nyomasztó volt a légkör, nagyon sok kolléga érezte fenyegetve magát a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti központjában két évvel ezelőtt, amiben főszerepe volt a magyar kormányfő fenyegetőzéseinek – mondta Csontos Csaba, a civileket anyagilag támogató szervezet szóvivője. Szerinte az ellenük indított támadás azóta sem állt le, hiába költöztek Németországba, sőt, a kormány újabb ellenségképeket gyárt, és ebbe Orbán legutóbbi kijelentései alapján a cigányozás is simán belefér.

2020. január 14. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Csontos Csaba (20.01.14.)
07:58
00:00

Úgy látták, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyíltan azzal fenyegetett, hogy a titkosszolgálatot veti be a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) ellen, ha nem mennek el Budapestről – erről beszélt a szervezet elnöke, Patrick Gaspard a Le Monde-nak. A francia lapnak hangsúlyozta, ebben a helyzetben lépniük kellett, már csak munkatársaik érdekében is.

A január 10-én megjelent interjú kapcsán Csontos Csaba, az OSF szóvivője a Klubrádiónak azt mondta, a „Soros zsoldosai” elleni fenyegetések nyilvánosan hangzottak el Magyarországon, és több alkalommal. A kívülálló ugyan egy darabig gondolhatta ezeket a megfogalmazásokat retorikai fordulatoknak, de a Nyílt Társadalom Alapítványok részéről nem vették blöffnek – úgy tartották, egy miniszterelnök nem beszélhet a levegőbe.

Két és fél évvel ezelőtt, 2017 második felében, amikor Csontos Csaba a civil szervezeteket támogató alapítványhoz került, mint mondta, már nagyon nyomasztó volt a légkör, nagyon sok kolléga érezte fenyegetve magát. Igazából pszichológiai hadviselésnek lehetett tekinteni az ellenségképet gyártó kormányzati kampányt, a rengeteg támadó interjút, nyilatkozatot, óriásplakátot. Fojtogató volt a légkör, a munkatársak rosszul érezték magukat, azt gondolták, nem beszélhetnek nyíltan arról, hol dolgoznak, mert problémájuk lehet belőle – mondta Csontos Csaba, aki szerint a kormányzat azt sulykolta, hogy az ellenségnek mennie kell.

 
Soros-plakát 2017-ből
 

Felderítik a titkosszolgálati összefüggéseket

Az OSF 2018 májusában költözött Berlinbe, egy évvel a Soros-ellenes plakátkampány és pár hónappal a Stop Soros-törvénycsomag parlamenti beterjesztése után – ennek verziójában az is benne volt, hogy a jogszabály hatálya alá tartozó szervezetekre a belügyminiszter ráküldheti a rendőrséget.

A Csontos által antiszemitának minősített sorosozós kormányzati kampány ekkor már javában, vagy másfél-két éve tartott. Bár korábban is voltak Soros-ellenes kormányzati nyilatkozatok, az események 2016 végétől pörögtek fel, miután Orbán Viktor interjút adott a 888.hu nevű kormányzati propagandaoldalnak. „Minden országban azon lesznek, hogy Sorost kiszorítsák. Ezt már most lehet érzékelni Európában. Felderítik, honnan jöttek a pénzek, milyen titkosszolgálati összefüggések vannak, milyen NGO-k milyen érdekeket képviselnek. A következő év Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni”– mondta a kormányfő.

Ugyanezen év, tehát 2016 májusában Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter hasonlókról beszélt, azt nyilatkozta, titkosszolgálati jelentések bizonyítják Soros György magyarországi befolyását, majd a következő évben bejelentette, hogy a kormány felkérte Pintér Sándor belügyminisztert, a kabinet előtt ismertesse, milyen veszélyt jelent Soros az országra.

Hiába utasították azonban a belügyminisztert, hogy szakmailag is támassza alá a kormánypropaganda Sorosról és a vele együtt, szintén veszélyesként emlegetett civilszervezetekről szóló állításait. Az Index akkori értesülése szerint Pintér Sándor a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén arról beszélt, Soros valójában nem jelent nemzetbiztonsági veszélyt az országra. Tehát a 2017 novemberében tartott zárt ülésen is hasonlókat mondott, mint nem sokkal korábban a sajtónak. "Nem tudom, hogy Soros György veszélyt jelent-e, de az általa hirdetett eszmék nem konformak a magyar elképzelésekkel és a magyar jogszabályokkal. Nyílt társadalom, határok nélküli társadalom pillanatnyilag nem elfogadott. Futurisztikus" – mondta akkor.

Nem elég

Az Orbán-kormánynak azonban mintha nem lenne elég, hogy a szervezet Berlinbe költözött az állandó vegzálások, fenyegetések miatt, azóta is mindig kitalálnak valamilyen történetet, amivel támadhatják az OSF-et – mondta.

Legutóbb a Magyar Nemzet foglalkozott a Nyílt Társadalom Alapítványokkal, illetve a Brüsszel és Soros György által támogatott jogvédő szervezetekkel, amelyeket a kormánypárti propagandalap azzal vádol, hogy segítették a gyöngyöspatai roma diákokat, akik pert indítottak szegregált iskolai oktatás miatt. A lap szerint Sorosék a roma diákoknak megítélt kártérítéssel lehetetlen helyzetbe hozták a községi önkormányzatot. (Arról, hogy az eset valójában, hogyan történt, itt olvashat bővebben.)

Csontos Csaba szerint a kormánynak folyamatosan szüksége van a felmutatható ellenségképre, és úgy tűnik, a migránsozás már nem elég nekik, Orbán Viktornak a gyöngyöspatai ügyről tett kijelentései megmutatták, hogy az ellenségkép-gyártásba most már a cigányozás is vastagon belefér.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Csontos Csabával
2020. január 14., kedd 08.20
riporter: Dési János