„Klubrádió
Esti gyors

Sztrájkra készülnek a színművészetin

21/09/2020 22:58

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az oktatás a megszokottól kissé eltérően, de folyik. Közben az egyetem dolgozói sztrájkot helyeztek kilátásba. A fő kérdés továbbra is az autonómia.

 

2020. szeptember 21. Esti gyors - részlet 20.09.21. Novák Eszter
06:59
00:00

Hiába fordultak a kormányhoz a Színház- és Filmművészeti Egyetem lemondott vezetői, követeléseik visszakerültek alsóbb szintre. Palkovics László miniszter elzárkózik a hallgatókkal való kommunikációtól.  A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium jogellenesen írta át a működési szabályzatot, de a törvény is sérti az alaptörvényt az egyetemi vezetők szerint. Az SZFE dolgozói sztrájkbizottságot  alakítottak, 23-án tárgyalni kezdenek a munkáltatóval, ha nem tudnak megállapodni, akkor sztrájkba lépnek október 1-jén.

Nos, ez a háttér, amelyet Novák Eszter lemondott rektorhelyettese vázolt az Esti gyorsban. Vagyis a kormány lapít, Vidnyánszkyék intézkednek, a lemondott oktatók tanítanak, a hallgatók szabadidejükben fenntartják az egyetemfoglalást. Az oktatás a megszokott kurzushetekhez hasonlóan zajlik, szó nincs tehát arról, amit a kuratórium elnöke állít, nevezetesen, hogy káosz lenne az egyetemen, a káoszteremtés lenne a lemondott tanárok célja. A speciális helyzet persze nagy és gondos szervezést igényel, de az oktatói kar meg tudja oldani a feladatot. Bonyolítja az életet a koronavírus. 42 osztályból 3-ban találtak gyanús eseteket, összesen 8-at. Ezt a 3 osztályt hazaküldték. Az esetszám relatíve kevés más oktatási intézményekhez viszonyítva, de tény, hogy a tanítás beindítása előtt sokkal kevesebb volt.

A fő kérdés továbbra is az autonómia. Ezt akarják megvédeni a hallgatók az egyetemfoglalással, a dolgozók a kilátásba helyezett sztrájkkal, a lemondott vezetők pedig azzal, hogy Vidnyánszkyék lépéseit, döntéseit bíróságon támadják meg. Itt tart a Vas utcai csata.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.09.21. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály