„Klubrádió
Reggeli gyors

Szivárványos zászlókkal fogadták Orbánt Szlovéniában

12/07/2021 07:18

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Szlovéniába érkező magyar és lengyel kormányfőt hatalmas szivárványos zászlók fogadták a rendezvény helyszínével szemközti kerítésen, írja a Yahoo. Szlovén LMBTQ-aktivisták üzentek így a homofób magyar pedofiltörvény EU-s támogatóinak. Az amerikai közszolgálati NPR is ezzel foglalkozik, idéz például egy tanárt, aki Oroszországban dolgozva látta, hogy a hasonló törvény hatásaként testi fenyegetéssel és bántalmazással kell szembenézniük az érintett fiataloknak. Minden további Csernyánszky Judit lapszemléjében. 

A héten hivatalos értesítésben tudatja az Európai Bizottság a magyar kormánnyal a homofób passzusokkal eltérítet pedofiltörvénnyel szembeni kifogásait. Amennyiben érdemi változtatást nem tesz a kormány, az Európai Bíróság lesz a következő állomás – értesült az ügyet jól ismerő forrásból a Bloomberg. Ezen túlmenően a bizottság még két, további ügyön dolgozik: szankció várható a magyar kormány ellen migrációs politikája miatt is, a lengyelek ellen pedig szintén a homofób törvénykezés miatt indulhat hasonló eljárás. Pontosabban az úgynevezett „LMBTQ-mentes övezetek” létrehozása miatt. Így a héten három figyelmeztető levél is mehet Brüsszelből illetékeseknek: kettő Magyarországnak és egy Lengyelországnak. Miután a magyar kormánnyal sok vita és lezáratlan ügy van függőben, a magát megnevezni nem kívánó forrás szerint késedelmet szenvedhet a magyar fejlesztési terv elfogadása épp úgy, mint a potenciális uniós támogatások kifizetése. A bizottságnak július 12-ig, azaz hétfőig kell döntenie a benyújtott magyar pénzfelhasználási tervezetről, de a folyamat elhúzódhat év végéig. A segélycsomag el is akadhat végérvényesen, amennyiben a jogállami kiigazításokat elmulasztja a magyar kormány. A kritikus ügyek között a Bloomberg megemlíti a decemberi nyertes eljárást, amelyet a menedékkérőkkel szembeni törvénytelenségek váltották ki.

Orbán Viktor Brüsszelben
 
Orbán Viktor miniszterelnök és Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Párt elnöke brüsszeli találkozójukon 2018. december 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR is a magyar homofób törvénnyel foglalkozik igencsak részletes összeállításban, amelynek üzenete: a tiltás ellenére az aktivisták és a tanárok egy része ellenáll. A Budapest Pride egyik szervezője arról beszél, hogy soha ilyen stresszes nem volt a munkája, mint most, miután hatályba lépett a homofób törvény, amelynek következtében egyre több eseményt nem tudnak megszervezni, mert a különféle rendezvények szervezői félnek a propagandamédia támadásaitól. Egy 60 éves pedagógus is vállalta az interjút, aki már a rendszerváltás előtt is irodalmat tanított gimnáziumban. Elmondta, egyszerűen nem teheti meg, hogy ne beszéljen az LMBTQ-témákról, különösen akkor, amikor épp tinédzserekről van szó. Nem beszélve arról, hogy a klasszikus irodalom felét akár el is felejtheti, merthogy a törvény vonatkozik erre is. Ugyanakkor kollégái nem feltétlenül bíznak meg minden gyerekben. Szerintük a szülők bepanaszolják majd a tanárokat, ha gyerekeiktől megtudják, hogy a tanórán szóba kerül a téma. Kovács Zoltán az NPR-nak azt mondta, hogy „a törvény a homoszexuális és heteroszexuális propagandát” is megtiltja az iskolákban. Egy másik LMBTQ-aktivista azt mondta el az amerikai rádiónak, hogy a kormány folyamatosan bűnbakokat keres, ami a romákkal kezdődött, folytatódott a menekültekkel, aztán a hajléktalanokkal, a civil szervezetekkel és most ők kerültek sorra. Egy másik pedagógus is kijelentette, nem fogja betartani a törvényt, mert épp ebben az időszakban van a fiataloknak a legnagyobb szükségük a támogatásra, az elfogadásra, arra, hogy érezzék, szeretik őket. Most ettől akarja a kormány megfosztani őket. Végül egy olyan tanárt is megszólaltattak, aki az elmúlt 10 évben Oroszországban tanított, ahol 2013-ban fogadtak el hasonló törvényt. A törvény bebizonyította, mint fogalmazott, hogy sérülékenyebbé teszi az amúgy is sérülékeny fiatalokat, miközben testi fenyegetésnek és bántalmazásnak is kiteszi őket.

A Szlovéniába érkező magyar és lengyel kormányfőt hatalmas szivárványos zászlók fogadták a rendezvény helyszínével szemközti kerítésen – adja hírül a YahooNews. Ahogy a cikkben írják, szlovén LMBTQ-szervezetek fogadták így a két miniszterelnököt a magyar homofóbtörvény és annak szlovén támogatása miatt. Orbán Viktor azt mondta, hogy „én védem a homoszexuális fickók jogait”, a törvény nem róluk szól, hanem a gyerekekről és a szülőkről. A Ljubljana melletti Brdóban tartott találkozó alkalmával Janez Jansa szlovén kormányfő védelmébe vette Orbánt, akinek szerinte joga van elmondani vízióját az Európai Unió jövőjéről. Ha „elképzelt” európai értékek (amelyeket szerinte mindenki máshogy lát) alapján ítélnek meg egy politikust, akkor az az Unió gyors összeomlásához fog vezetni – fogalmazott Jansa. Szavainak az ad különös jelentőséget, hogy Szlovénia tölti be most fél éven át az EU soros elnökségét. A tudósításban arról is olvashattunk, hogy a magyar és a szlovén mellett a lengyel kormány képvisel hasonló álláspontot a melegekről.

Nem lesz könnyű legyőzni Orbánt, de nem tenni semmit a demokrácia hanyatlása ellen még súlyosabb következményekkel járhat – írja elemzésében az amerikai The Atlantic, idézve Karácsony Gergelyt, aki szerint megtörték Orbán Viktor legyőzhetetlenségének mítoszát. A főpolgármester mások mellett nyilatkozott is a folyóiratnak. A kialakult helyzetet Donald Trump és Benjamin Netanjahu bukásával állítják párhuzamba a cikkben, hisz mindkét helyen óriási ellenzéki összefogásra volt szükség. Másrészt az írás arra figyelmeztet, hogy megnyerni a választást egy dolog. A kormányzás még nehezebb lesz demokratikus intézmények híján. Karácsony nem látja kilátástalannak a helyzetet, mert szerinte „nincs valódi társadalmi legitimációja” Orbán többsége mögött, szerinte amint annak vége, Orbán befolyásának rendszere darabjaira hull.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyors 2021. július 12-i adásában hangzott el. Címlapi kép: Twitter