„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szavazatvásárlásról, megfélemlítésről számolt be a tavalyi két választást vizsgáló civil szervezet

5/06/2020 17:14

| Szerző: Klubrádió

A 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választás tisztaságát vizsgálta az Unhack Democracy civil szervezet, amely szavazóköri delegáltakat keresett meg kérdőívvel és személyes interjúval. A kvalitatív módszerrel készült kutatás adatai alapján előfordult illegális mozgósítás, szavazók utaztatása, mozgóurnás szabálytalanságok és megfélemlítés is. Fontos megjegyezni, hogy az eredmények nem reprezentatívak.

2020. június 03. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Banuta Zsófia 2020.06.03.
17:37
00:00

Folytatták a szavazatszámláló biztosok megkérdezését

Az Unhack Democracy európai civil szervezet a 2018-as magyar országgyűlési választáson történt rendellenességeket, esetenként csalásokat mutatta be első tanulmányában, amelyről mi is beszámoltunk. Egyik alapítójukkal, Banuta Zsófiával beszélgettünk arról, hogy folytatták ezt a munkát a 2019-es 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatban is.

Nemrég publikált kutatásuk 851 szavazatszámláló bizottsági tag tapasztalatain alapszik, őket online kérdőívvel és 50 esetben személyes interjúval keresték meg 15 megyében. Banuta Zsófia elmondta, csupán öt kormánypárti szavazatszámlálótól kaptak választ, ők pozitívan nyilatkoztak a választások lebonyolításáról. A 2018-as parlamenti választásnál 170 szavazatszámlálót tudtak elérni, most tehát sokat nőtt ez a szám. Az eredmények nem reprezentatívak az összes szavazatszámlálóra nézve.

Közölte: nemcsak csalásokról, hanem szabálytalanságokról, visszaélésekről is szó van. Az a tapasztalatuk, hogy a bizottsági tagok nem ismerik teljesen a jogszabályokat, a törvényeket. Azt nem lehet mondani, hogy minden szavazókörben csalás van, de nagyon sok helyen vannak szabálytalanságok.

Szabálytalanságok

A szabálytalanságokra rátérve azt mondta: minden ártalmas lehet, hiszen egy-egy szavazat múlhat ezeken, és különösen az önkormányzati választásokon nagyon szoros végeredmények is születtek. Aggasztónak nevezte, hogy sok esetben nem jegyzőkönyvezték a szabálytalanságokat, ennek aránya 11 volt az EP- és 18 százalék az önkormányzati választáson. Ezek közé tartozik a delegáltak fenyegetése, a bizottsági elnök felkészületlensége, például ne osztogasson kormánypárti reklámcédulákat a szavazás előtt (ilyen is előfordult), illetve legyen tisztában azzal, hogy kik szavazhatnak. Volt eset az önkormányzati választáson, amelynél az elnök nem akarta engedni külföldi állampolgárok szavazását.

Csalás gyanúja

Ami kifejezetten csalásra utal a vizsgálat szerint: kormánypárti illegális mozgósításokról számoltak be, ez gyakran úgy történt, hogy a kormánypárti bizottsági elnök telefonon adta le, ki szavazott már és ki nem (erről az önkormányzati választásokon a megkérdezettek 12 százaléka számolt be). Az egyre erősödő kormánypárti klientúrarendszer kiépítése, amely a szavazatvásárlásban jelenik meg. Tömegesen hozzák, utaztatják a választókat, akik gyakran nem is tudják, kire kell szavazni. Egy esetben, Szabolcs megyében Banuta Zsófia elmondása szerint ezek az érkezők azt hazudták, hogy nem tudnak írni-olvasni, ezért segítséget kértek a voksuk leadásához. A nekik nyilatkozó szavazatszámláló látta, hogy aki bement segíteni ezeknek az embereknek, az maga húzta be az ikszet.

Ami megdöbbentő volt, és nem tapasztalták 2018-ban (vélhetően a kisebb minta miatt sem), hogy idős embereket, idősotthonokban élőket tömegesen befolyásolják, megfélemlítik. Azt mondják nekik, hogy nem jön ki a mentő vagy nem lesz ágyuk, ha nem a Fideszre szavaznak. Ez általában úgy működik, hogy két ember megy ki egy mozgóurnával, „jobb helyeken” egy kormánypárti és egy ellenzéki. Az ellenzéki delegáltak számoltak be ilyen esetekről, egy esetben pedig egy nővér mondta el a szavazatszámlálónak, hogy ez történt, mert a dolgozók szeme láttára zajlik. A két választáson 9, illetve 8 százalék jelentett szabálytalanságot a mozgóurnás szavazásoknál, de azt nem tudni, hogy ez hány szavazatot jelentett.

Mit lehet tenni?

Banuta Zsófia közölte: az EP-választáson 24, az önkormányzatin „csak” a szavazókörök 17 százalékában nem volt ellenzéki delegált. Az Unhack Democracy az EU-val szeretne együttműködni, az nagyon fontos lenne szerintük, hogy azokba az országokba, ahol folyamatban van a 7-es cikkely szerinti eljárás, teljes EBESZ-missziót küldjenek, és figyeljenek arra, hogy nem csak külső támadások lehetnek a választások tisztasága ellen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pexels.com

Megbeszéljük/ Interjú Banuta Zsófiával
2020.06.03., szerda 16.00
Műsorvezető: Bolgár György