„Klubrádió
Reggeli gyors

"Semmit sem nyer Putyin az ukrán erőművek támadásával"

8/03/2022 09:12

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az orosz támadók érdeke sem az, hogy ártsanak az ukrán atomerőműveknek, a probléma inkább az, hogy nem értenek hozzá – véli Zagyvai Péter fizikus. Szerinte azzal helyi károkat okoznak "csak", ha tüzet nyitnak a erőművekre, de ezzel az elfoglalt területek válnak használhatatlanná.

2022. március 08. Reggeli gyors - részlet 22.03.08. Zagyvai Péter
09:13
00:00

Ukrajna orosz inváziója nemcsak geopolitikai értelemben rejt nagy kockázatokat magában. Az orosz csapatok a csernobili atomerőmű után a zaporizzsjai fölött is átvették az irányítást. Majd hétfőn az orosz hadsereg támadásában felrobbant egy kísérleti atomreaktor, egy neutrongenerátor Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban. Hogy nem történt katasztrófa eddig az csupán a véletlen játékának tűnik. Vlagyimir Putyin orosz elnök ehhez képest azt állítja, hogy nem áll szándékában nukleáris erőműveket lövetni.

 
A zaporizzsjai reaktor felvétele a támadásról
 Fotó: Youtube
 

Zagyvai Péter fizikus, a BME Nukleáris Technika Tanszékének docense a Klubrádiónak azt mondta, felületesen, nem tudományos szemszögből az ilyen üzeneteknek is romboló hatásuk van. Azzal, hogy Putyin azt állít valamit, közben az általa odavezényelt katonák ennek ellenkezőjét teszik, további bizalomvesztést okoz. Ez azonban csak a kisebbik gond. Támadást intézni olyan objektumok ellen, amelyek egyébként szakszerűen kezelnek radioaktív anyagokat, 50-100 kilométeres körzetben hatalmas károkat okozhat, ha nem is akkorát, mint az 1986-os csernobili katasztrófa idején. Ez a helyi lakosságra nézve súlyos. A környező, távolabbi országok esetében elégségesnek tartja a sugárzás mérését. 

A jelen helyzet inkább hasonlít a 2011-es fukusimai atomerőmű-balesethez. A földrengés és az azt követő cunami hatására megszűnt az erőmű kontrollja a reaktorból kiemelt fűtőelemek hűtése és védelme fölött. Az igazán fontos különbség, hogy ott természeti katasztrófa idézte elő, Ukrajnában pedig olyan katonai cselekményeket követnek el, amelyek a fizikus szerint alkalmasak lehetnek hasonló baleseteket okozni.

Hozzátette, valamelyest megnyugtató, hogy a hírek alapján az erőműveket üzemeltető személyzetet nem bántották az oroszok, azonban nem engedik a szolgálatban lévőket leváltani, súlyos probléma, hiszen maximális figyelmet igénylő munkakörről van szó, így elengedhetetlenül fontos, hogy a szolgálatot teljesítők kellően kipihenjék magukat. A legsúlyosabb problémát abban látja Zagyvai, hogy a külső kommunikációtól is elvágták a személyzetet. Ez azt jelenti, hogy nem tudnak jelentéseket küldeni a dolgozók a felügyelő hatóságoknak az erőmű állapotáról, működéséről, esetleges hibákról.

Megjegyezte, egy erőművet nem lehet úgy ki- és bekapcsolni, mint egy autót. Mindkettő hosszú, a folyamatos működtetéshez képest nagyobb műszaki szakértelmet igénylő művelet. Az elemek "pihentetése" 100 százalékos figyelmet igénylő feladat, ez háborús körümények közt kivitelezhetetlen.

Stratégiai értelemben Zagyvai úgy látja, hogy az erőművekkel semmilyen módon nem tudja Putyin zsarolni a világot, mert lerombolhatja ugyan azokat, de az elfoglalt terület értéke nem ér sokat, ha veszélyes anyagok borítják. Új erőműveket pedig nem lehet az elpusztítottak helyén építeni. "A támadók érdeke sem az, hogy ártsanak az atomerőműveknek, a probléma inkább az, hogy nem értenek hozzá" – vonta le következtetését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zagyvai Péterrel
2022.03.08., kedd 7:47
Riporter: Szénási Sándor