„Klubrádió
Reggeli gyors

Salvini alaposan átrendezné Európát

9/04/2019 07:16

| Szerző: Klubrádió

Salvini olasz belügyminiszter nagy dobásra készül az Európai Parlamentben. Orbán egyelőre kivár, még emészti a jelmondatot:  „A józan ész Európájáért”. Nemzetközi lapszemle.

2019. április 09. Reggeli gyors - részlet 19.04.09. Lapszemle
05:43
00:00

A Washington Post az AP amerikai hírügynökség beszámolóját közli arról, hogy euroszkeptikus populista pártok új jobboldali szövetséget hoztak létre tegnap Milánóban, azzal a céllal, hogy a legerősebb frakcióvá váljanak az Európai Parlamentben, és radikálisan átalakítsák az Európai Unió migrációs, biztonsági, család-, valamint környezetvédelmi politikáját. Matteo Salvini keményvonalas olasz belügyminiszter, a migrációellenes Liga párt vezetője úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón: meg akarják nyerni a májusi európai választásokat, hogy megváltoztathassák Európát. Salvini mellett az Alternatíva Németországnak, a Finnek nevű csoportosulás és a Dán Néppárt képviselői voltak jelen a sajtótájékoztatón.

Orbán távol maradt - egyelőre

Az új euroszkeptikus szövetség „A józan ész Európájáért” jelmondat jegyében azt célozza, hogy kibővítse az immár négy éve létező, Nemzetek és Szabadság Európája elnevezésű európai parlamenti frakciót, amelyben eddig a francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés, az Osztrák Szabadságpárt, valamint a holland Szabadságpárt volt benne. Salvini a múlt héten Párizsban találkozott Marine Le Pennel, a Nemzeti Gyűlés vezetőjével, akivel megerősítették szövetségüket, de aki most nem volt jelen Milánóban. Szintén távol maradt a rendezvénytől Orbán Viktor magyar vezető, akinek a pártját felfüggesztették a jobbközép pártszövetségben az értékek, valamint a követett politika miatt – írja az AP, és megjegyzi: minden olyan lépést, ami az új populista csoporthoz való csatlakozás felé mutatna, az Európai Néppártban provokációnak tekintenének. Az AP tudósítása kitér arra, hogy Salvini olasz kormánykoalíciós partnerének, az Öt Csillag Mozgalomnak a vezetője, Luigi Di Maio bírálta a milánói találkozó megrendezését. A Corriere della Sera című lapban közölt levelében azt írta, Salvini olyan pártokkal fog össze, amelyek a saját országukban megtagadják Olaszországtól a segítséget a migrációs válság ügyében.

A páva újra táncol?

A New York Timesnak a milánói szövetségalapításról szóló tudósítása idézi Salvini azon kijelentését, hogy mások is csatlakozni fognak május 26., vagyis az európai parlamenti választások utolsó napja előtt. Ez a cikk is megemlíti ugyanakkor Orbán távol maradását, mint figyelemre méltó tényt. A magyar miniszterelnök a New York Times szerint „úgy tűnik, hogy vonzódik a projekthez”.

 
Matteo Salvini 
Forrás: Flickr.com.
 

Salvini egyszemélyes műsort adhatott

A hamburgi Der Spiegel úgy fogalmaz, hogy Salvini már Európa egyesült jobboldalának a vezéralakjaként tekint önmagára, és fenekestül akarja felforgatni a kontinenst, Orbán, a német „alternatívás” Meuthen és társai segítségével. A német magazin szerint az olasz politikus a korábbinál ügyesebben érvel. Felhagyott azokkal a szólamaival, hogy „ki az EU-ból”, „ki az eurozónából”, és már nem általában polemizál Európával, mert azzal túl sokakat elriasztott, hanem azt állítja, hogy „a brüsszeli funkcionáriusok” Európájával áll vitában – azzal az Európával, amelyet a keresztény- és a szociáldemokraták menekültekkel teli kontinenssé, a szegénység, a bizonytalanság és a küzdelem földrészévé tettek. A Der Spiegel úgy látja: Salvini nem nagyon bánkódott Le Pen és Orbán távolmaradása miatt, hiszen ez lehetővé tette számára, hogy egyszemélyes műsorrá tegye meg a milánói találkozót, hogy önmagát az európai jobboldal vezetőjének láttassa.

A Der Spiegel szerint a német Alternatíva tíz, Le Pen húsz, Salvini 27 helyet hozhat a pártszövetségnek. Ez – jegyzi meg a szerző – nem is olyan sok, de a választás után Orbán „magyar csapatai” is megjelenhetnek, talán 13 hellyel. És ha jön a magyar jobboldal, akkor lehetőség szerint jön a lengyel is – véli a német kommentátor, és hozzáteszi, erről folynak is a tárgyalások a PiS lengyel kormánypárttal. Ehhez adhatnak még néhány mandátumot a finnek, a dánok és az osztrákok, amivel 70 és 100 közötti nagyságot érhet majd el ennek a radikális jobboldalnak a létszáma a 705 fős Európai Parlamentben.

Megjegyzem, a Der Spiegelnél pesszimistább a bécsi Der Standard, amely szerint akár 150 főre is duzzadhat a radikális jobboldal az EP-ben.

Immár realitás a nacionalizmus?

Mindenesetre – állapítja meg a német magazin – a létszám már elég lesz ahhoz, hogy az eddigi nacionalista kísértet az európai realitások olyan szeletévé váljon, amelyet nem lehet nem meglátni és nem meghallani. A Der Spiegel felteszi a kérdést, vajon Európa jövőjét mutatja-e Olaszország átalakulása, amit Salvini pártjának a megerősödése nyomán – mint azt Michela Murgia írónő megállapítja - az jellemez, hogy már nem számít szégyenletes dolognak a rasszizmus. Így válhatott a szárd Calgiari futballszurkolóinak szemében az Itáliában született Moise Keane, a torinói Juventus csatára a nemzeti tizenegy hőséből koszos négerré. Veronában a terhességmegszakítás büntetendővé tételéért tüntettek. A fővárosban egymást Mussolini-karlendítéssel üdvözlő szélsőjobboldaliak megakadályozták 77 roma elhelyezését egy otthonban, „tűzre a cigányokkal” jelszót harsogva – sorolja a példákat a Der Spiegel.

Végül röviden, pusztán jelzésszerűen megemlítem, hogy a Bloomberg hírügynökség egyik jelentése szerint Észtországban a koalíciós tárgyalások során lépést tettek abba az irányba, hogy egy migrációellenes pártot is bevonjanak a kormányzásba, amely a magyar és a lengyel kormánypárthoz hasonló nézeteket vall.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd.