„Klubrádió
Reggeli gyors

Esélylatolgatás - Összefoghatnak az Európa-ellenes pártok

15/02/2019 07:18

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Romániában is terjed a populizmus. Följöhetnek a jobboldali nacionalisták az EP-választásokon. Moszkva Brüsszelt bírálja Soros György miatt. Nemzetközi Lapszemle.

2019. február 15. Reggeli gyors - részlet 19.02.15. Lapszemle
05:43
00:00

Der Standard című bécsi lap terjedelmes írásban foglalkozik a román kormánypárttal annak kapcsán, hogy vizsgálatok indultak a korrupcióellenes ügyészség, a DNA fél éve leváltott vezetője, Laura Kövesi ellen. Így akarják megakadályozni a kinevezését az európai ügyészség élére. A bukaresti kormány – írja a lap – évek óta azt állítja, hogy a jogásznő egy olyan korrupt jogászi és titkosszolgálati összeesküvés részese, amelynek célja politikusok rács mögé juttatása. Most konkrétan azzal vádolják, hogy megbízott egy politikust, fizesse ki egy bűnöző szembesítésével kapcsolatos repülőút költségét.

 
Forrás: Flickr.com
 

A Der Standard „úgynevezett szociáldemokratákként” említi a román kormánypártot, amelynek az egyik fő jellemzőjét abban látja, hogy olyan párt, amelynek a hatalma a vidéki önkormányzatokon, polgármestereken nyugszik, de a kliensek körében terjed az elégedetlenség, mert a szűkös gazdasági helyzetben egyre nehezebb őket kielégíteni. A PSD ráadásul nacionalista párt, amelynek a retorikája az EU-csatlakozás óta mind agresszívabbá vált, amiben a párt által ellenőrzött média játszik főszerepet – teszi hozzá a liberális szemléletű osztrák lap.

Romániában is a populizmus dominál

Victor Pontra kormányzása alatt, 2015-ig legalább értelmes gazdaságpolitikát folytattak, és küzdöttek a korrupció ellen, most azonban már a populizmus dominál, az elmúlt két évben politikai ellenőrzés alá helyezték az igazságszolgáltatást, beleértve az alkotmánybíróságot is a Der Standard értékelése szerint. A cikk megszólaltatja Cristian Parvulescut, a bukaresti egyetem politológia karának a dékánját, aki bírálja, hogy az európai szociáldemokraták minderre nem reagálnak. »A pártcsaládnak nincs elég bátorsága ahhoz, hogy elszigetelje a PSD-t. Ugyanígy van az Európai Néppárt a magyar Fidesszel, holott mindenki tudja, hogy sem a PSD, sem a Fidesz nem tartja tiszteletben az EU értékeit” - vélekedik a professzor. Egy másik politikai elemző, Radu Magdin azt hangsúlyozza a Der Standardnak nyilatkozva, hogy a PSD-t nem valamilyen ideológia vezérli, hanem csak a közvélemény-kutatási adatokra figyel – ugyanúgy, mint például a lengyel vagy a magyar jobboldali populisták.

Jó esélyük van az EP-választásokon a jobboldali nacionalista pártoknak

Egy másik osztrák lap, a konzervatív Die Presse azt a tanulmányt ismerteti, amelyet a Külkapcsolatok Európai Tanácsa – angol rövidítéssel: ECFR – elnevezésű összeurópai elemző műhely készített arról, mi lenne a konkrét következménye annak, ha a jobboldali nacionalista pártok jelentős szavazatnyereséget könyvelhetnének el a májusi európai parlamenti választásokon. Az ECFR becslése abból indul ki, hogy az olyan profilú pártok, mint például az Osztrák Szabadságpárt, az olasz Liga vagy a francia Nemzeti Gyűlés (korábbi nevén: Nemzeti Front) a legnagyobb valószínűséggel együttesen megszerezhetik a mandátumok egynegyedét-egyharmadát. Nem zárható ki azonban az sem, hogy túllépik az egyharmadot. Ebben az esetben a nacionalista és Európa-ellenes pártok jelentős mértékben befolyásolhatnák az európai politikát. Sok ugyan köztük az érdemi politikai nézeteltérés, ám az elképzelhető, hogy néhány kérdésben taktikai egyezségre jutnának egymással. Ilyen kérdés lehetne például az Oroszország elleni uniós szankciók eltörlése, az EU költségvetésének a csökkentése, az unió külkereskedelmi politikájának a megbénítása, a migráció megakadályozása. Megjegyzem, hogy a Die Presse cikkének a nagy része fizetős tartalom, maga a tanulmány azonban szabadon olvasható az ECFR honlapján.

Orbán fegyverkezik

A Politico című amerikai lap és hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása arra figyelt fel, hogy Orbán Viktor a Figyelőnek adott interjújában kijelentette: a magyar haderőnek meg kell tudnia védeni az országot bármilyen irányból érkező támadás ellen, és Budapest nem alapozhatja a biztonságát kizárólag a NATO-ra.

A Politico felsorolja Magyarország szomszédait, és emlékeztet arra, hogy az ország húsz éve a NATO tagja, valamint hogy nem sokkal ezelőtt járt Budapesten az amerikai külügyminiszter, és a tárgyalások során megvitatták amerikai rakéták esetleges vásárlásának a kérdését. A cikk kitér arra: a magyar vezető eközben arról is beszél, hogy közös európai haderőre van szükség, és hogy az európaiaknak amerikai segítség nélkül is képesnek kell lenniük az orosz fenyegetés kezelésére. Magyarország mindenesetre a lehető legjobb gazdasági kapcsolatokra törekszik Moszkvával – ismerteti az amerikai orgánum Orbán Viktor álláspontját.

Moszkvát is Soros elgondolásai zavarják

Végül néhány szó arról, hogy a Russia Today című, angol nyelvű állami orosz hírportál nagy lélegzetű cikkben ad hangot elkeseredettségének amiatt, hogy miközben Európában összecsapnak egymással Orbán Viktor és a Soros György elgondolásai, és hogy ennek az összecsapásnak a kimenetele tartós hatással lesz a kontinensre, Brüsszel csak a Soros-opció iránt mutat érdeklődést. „Felettébb zavaró, hogy Brüsszel ekkora hitelt ad megkérdőjelezhető motivációjú milliárdos pénzember azon álláspontjának, hogy Európának meg kell nyitnia a zsilipeket az illegális migráció előtt, miközben gonoszként festi le azt a demokratikusan megválasztott európai országvezetőt, aki megpróbálná valamennyire kézben tartani a helyzetet, amely egyértelműen válik egyre irányíthatatlanabbá” - olvasható az orosz portál kommentárjában.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.