„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

Romaként orvosi helyett inkább Londonba ment vendéglátósnak

16/05/2019 13:21

| Szerző: Klubrádió

Hodován Sándor, roma származású fiatal már hat éve él Angliában. Orvostanhallgató volt, de mégis a kivándorlás mellett döntött, mert úgy tapasztalta, a szigetországban nem számít a származás - rajta kívül még három emigráns magyar mesélt az Ötösben.

2019. május 16. Ötös - Péterfy Gergellyel (2019. május 16., csütörtök 10:00)
88:29
00:00
Műsorvezetők: Péterfy Gergely
Hodován Sándor bekerült egy hátrányos helyzetű fiataloknak tartott előkészítőre, egy évet járt az orvosi egyetemre, de mégis úgy érezte, talán romaként több lehetősége lehet külföldön, mint Magyarországon, mert sok negatív hatás érte őt, családját, barátait is.

Kivándorlásának oka, hogy szeretett volna tiszta lappal elindulni, hogy ne az legyen fontos egy állásinterjún, milyen a bőrszíne, hanem a tudása és a személyisége – hangsúlyozta. Azóta van két gyereke, és olyan világban szeretné őket felnevelni, hogy ne jöjjenek haza sírva azért, mert a bőrszínük miatt bántják őket.

 
 fotó: flickr.com
 


Ott sincs kolbászból a kerítés, de Angliában annyira multikulturális a közeg, hogy szinte teljesen mindegy, ki honnan jött, könnyen ment a beilleszkedés. Sándor szállodában kezdett dolgozni Londonban, jelenleg a főváros közelében egy szállodai étterem vezetőhelyettese.

A kivándorlótörténeteket bemutató csütörtöki Ötösben megszólalt még Gyovai Helén, aki Torinóba ment férjhez. Szerinte a legtöbb olaszországi magyar nem a jó munkalehetőségek vagy a könnyű elhelyezkedés, hanem a szerelem miatt dönt úgy, hogy – az amúgy recesszió sújtotta – Itáliában akar élni. Elmondta a történetét Preszeller Dóra is, aki a Lipari-szigeteken tart meditációs kurzusokat, valamint Hary Csilla Ráchel, aki egész más okból ment külföldre. Ő azért települt ki Írországba, hogy megfelelő oktatáshoz juthasson látássérült kislánya.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Ötös - Péterfy Gergellyel
Május 16., csütörtök, 10 óra