„Támogassa
Reggeli gyors

Peták: Az ugró gén egy újabb darab a puzzle-ben

13/09/2022 16:43

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A stressz kezelésében szerepet játszó TOB nevű gén kutatása azért lehet nagyon fontos, mert a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentheti – véli Dr. Peták István kutatóorvos. Az Oncompass Medicine társalapítója szerint időbe telik, mire a felfedezésnek gyakorlati haszna lesz gyógyászatban.

2022. szeptember 13. Reggeli gyors - részlet 22.09.13. Peták István
12:17
00:00

Egy TOB nevű génnek fontos szerepe van nemcsak a rákos sejtek visszaszorításában és a szervezet megfelelő immunválaszában, de a depresszió, a szorongás és a félelemérzet csökkentésében is.

A TOB-ot még 1996-ban írta le Tadashi Yamamoto professzor, azóta kiderült már, hogy fontos szerepet játszik például az emlődaganat visszaszorításában, vagyis tumorszupresszorként jelenik meg a szervezetben. A jelenléte annyira számottevő, hogy Yamamoto és kollégái már a 2000-es évek elején megállapították: azok az egerek, amelyeknek a szervezetéből hiányzott ez a gén, ötször akkora eséllyel lettek rákbetegek, mint azok, akiknél jelen volt – írja a Telex.

 
Peták István
Fotó: Youtube
 

"Jelenleg 723 génről tudjuk, hogy összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedésekkel" – mondta a Reggeli gyorsban Dr. Peták István onkológus, kutatóorvos, aki a Párizsban megrendezett Európai Onkológusok Konferenciájáról jelentkezett be. Az Oncompass Medicine társalapítója hozzátette, jelenleg 185 célzott gyógyszer van forgalomban a világban, további ezer pedig klinikai vizsgálati státuszban. Ami azért nagyon jó hír, mert egyre több daganatos betegség sikerrel gyógyítható.

"A TOB egy újabb darab a puzzle-ben" – jegyezte meg hozzátéve, hogy nagyon fontos szerepe van abban, hogy hogyan kezeli a szervezet a különböző stresszhelyzeteket, de időbe telik, mire a felfedezésnek gyakorlati haszna lesz gyógyászatban.

Az aktuális vívmányok közül kiemelte azokat a teszteket, amelyek a vérből tudják kimutatni a hibásan működő géneket, amelyek a megbetegedéseket okozzák, illetve azokat a teszteket, amelyek a kezelésen átesettek állapotának ellenőrzését teszik lehetővé. A mesterséges intelligencia pedig a génkép elemzésével arra adhat választ, mekkora eséllyel alakulhat ki újra a betegség.

A TOB-gén pedig azért lehet érdekes, mert a stressz megfelelő kezelése nagyban hozzájárulhat a daganatos betegségek kockázatának csökkenéséhez.

Arra a felvetésre, hogy a folyamatosan fejlődő gyógymódok dacára egyre több azon 50 év alattiak száma, akiknél daganatot diagnosztizálnak, Peták elmondta, mindenképp nagy előny, hogy az orvostudomány ugrásszerű fejlődésével egyre nagyobb a gyógyulás esélye. Az igazi probléma, hogy a betegség kockázatát növelő tényezők száma ettől nem csökken. Az egészségtelen életmód, a mozgás hiánya, a rossz étrend mind növelik a megbetegedés kockázatát. E tekintetben sikerült haladást elérni, a dohányzás visszaszorításával a tüdőrákos esetek száma érzékelhetően csökkent. Peták kiemelte a szűrővizsgálatok, a rendszeres szűrés fontosságát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dr. Peták Istvánnal
2022.09.13., kedd 8:42
Riporter: Dési János