„Támogassa
Reggeli gyors

Orbánnak egy célja van: visszaszerezni 5% elpártolt Fidesz-támogatót

26/07/2021 13:37

| Szerző: Klubrádió

A Pride többről szólt, mint egyszerű Orbán-ellenes tüntetés. Böcskei Balázs politológus szerint az ellenzék egyelőre túl sok témában fogalmazza meg az üzeneteit, és azt is mondta, hogy nincs értelme a táboron kívülre kommunikálni.

Több tízezren vonultak a Pride-on, ami egy Orbán elleni kiállásként is felfogható. Böcskei Balázs a reggeli gyorsban azonban csillapította a győzelmi jelentéseket.

2021. július 26. Reggeli gyors - részlet 21.07.26. Böcskei Balázs
07:15
00:00

Ezen a melegfelvonuláson korábban nem látott tömeg vonult, de Böcskei szerint ez mégsem ugyanaz, mintha például egy munkatörvénykönyve elleni tiltakozást tartottak volna. "Ez nem tisztán antiorbánista sokaság volt, hanem egy antiorbánista és az LMBTQ-jogok elismeréséért egyaránt küzdő sokaságot láttunk" - jelentette ki.

Szerinte ahogy eddig minden Pride politikai esemény és karnevál is egyben, most is megvolt ez. Hiszen "jogok elismertetéséről van szó, reflexió a kormányzat által hozott melegellenes törvényre és a törvényhozás munkájára, így most egy politizáltabb Pride-ot láttunk".

Budapest Pride
 
A Pride és a szavazók
 
Budapest, 2021. július 24. A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Múzeum körúton 2021. július 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Böcskei megmosolyogtatónak nevezte azokat "az ellenzéki véleményvezéreket, akik azt hiszik, hogy Orbán Viktor tőlük tudja meg a hírt, hogy a népszavazás eredménytelen lesz, mert nyilvánvalóan nem". Sajátossága a helyzetnek, hogy maga a miniszterelnök mondta azt, hogy nem is ez a cél. Böcskei szerint a cél az, hogy a Fidesztől elpártolt peremszavazókat visszaszerezzék, hiszen a koronavírus járvány idején 6 százaléknyi szavazót veszített a kormányzó párt. Amit "vissza tud hozni egy LMBTQ ellenes kampánnyal. A Fidesz 46%-on áll, és most alkalma van arra, hogy a "radikálisabb, konzervatív szavazókat visszahúzza a táborba, hogy megint elérje az ötven százalékot, ezzel forduljon rá 2022-re. Így kell olvasni ezt" - tette hozzá Böcskei.

A következő választást - ahogy az előző kettőt - sem a bizonytalan szavazók heterogén mikro csoportjai fogják eldönteni, hanem hogy a pártok mekkora számban tudják mozgósítani a hozzájuk legelkötelezettebb szavazókat.

Magyarországon kétpárti, polarizált verseny van. Szerinte az már csak az értelmiség és néhány véleményvezér fejében létezik, hogy azok az üzenetek is célba érnek, amiket politikusok tőlük távol álló társadalmi csoportnak címeznek. "Ezek a kategóriák már nem léteznek, vagy ha vannak is, nem mobilizálhatók a pártoknak". 

Mind a két nagy politikai tömb igyekszik tematizálni a közbeszédet, Orbán népszavazási témáját ezért az ellenzék negligálja, és kell neki valami olyan ügy, aminek integratív jellege van. Böcskei szerint ugyanakkor nem célszerű, hogy öt ügyet pörgessenek. Karácsony népszavazásának mindegyik témája "fontos ügy, de nincs kijelölve a mesternarratíva, ahonnan ezeket az ügyeket fel lehet építeni. Még mindig több szólamú az ellenzék, mint amennyi indokolt lenne, de szorosabb a kommunikációs együttműködés, mint korábban bármikor". Böcskei az előválasztás után várja azokat az egymondatos, de "politikai sűrűséggel tartó tartalmakat", amik mellett "az ellenzék képessé válhat negligálni az ilyen kommunikációs térben a népszavazási kezdeményezését a kormánynak".