„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán szembeszáll Trumppal, Matolcsy furcsa gúnyolódása

6/11/2019 11:28

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Magyarország megadta a lehetőséget a kínai Huaweinek, hogy részt vegyen a különlegesen nagy sebességű mobilhálózat magyarországi kifejlesztésében. A Bloomberg szerint ez azt jelenti, hogy Orbán Viktort még Donald Trump figyelmeztetése sem igazán érdekli. Az amerikai üzleti hírügynökség Matolcsy Györggyel is foglalkozik, a cikk szerint a magyar jegybankelnök úgy gúnyolódik az eurón, hogy közben többet akar belőle. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2019. november 06. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (19.11.06.)
05:09
00:00

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség beszámol arról, hogy Szijjártó Péter keddi kínai bejelentése megnyitotta az utat a Huawei távközlési óriáscég számára, hogy részt vegyen az ötödik generációs, különlegesen nagy sebességű mobilhálózat magyarországi kifejlesztésében. Mindez annak ellenére történik, hogy az Egyesült Államok megpróbál nyomást gyakorolni szövetségeseire, zárják ki a 28 százalékos globális részesedésű kínai távközlési óriásvállalatot az 5G projektból, mert a Huawei szoftvereiben olyan digitális „hátsó ajtók” lehetnek, amelyek segítségével Kína kémtevékenységet folytathat a cég műszaki eszközeinek használóival szemben.

Szijjártó Péter Sanghajban
 
 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Csung San kínai kereskedelmi miniszter (b) találkozója Sanghajban 2019. november 5-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
 

Magyar kormányzati állítások szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy a Huawei-eszközök biztonsági kockázatot jelentenének. Szijjártó szerint a kínai cég a Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal működhet együtt a magyarországi 5G hálózat kialakításában.

A Deutsche Telekom magyarországi vállalata azt közölte, hogy a Huawei csak az egyik a lehetséges beszállítók között, amelyekkel tesztelik az 5G megteremtésének a lehetőségeit. A Magyar Telekom arról is tájékoztatott, hogy a szabályozó hatóság, az NMHH a korábban kiírt pályázati határidőt visszavonta, és még nem tett közzé új határidőt.

Orbán szembeszáll Trumppal

Az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter
 
 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Mike Pompeo amerikai külügyminisztert 2019. február 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

A Reuters emlékeztet arra, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban Budapesten arra intette az Egyesült Államok szövetségeseit, tartózkodjanak a kínai nagyvállalattól, ellenkező esetben megnehezítik Washington számára a partnerséget.

Az Európai Unió nem volt ennyire direkt: figyelmeztetett ugyan az olyan kibernetikai támadások veszélyeire, amelyek az állami támogatást élvező intézmények részéről jelentkezhetnek – Huaweit, mint az iparág minden kínai vállalatát, törvény kötelezi a kínai állammal való nemzetbiztonsági együttműködésre –, ám Brüsszel konkrétan nem nevezte meg a a Huaweit, de még magát Kínát sem, mint esetleges veszélyforrást.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter júniusban úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy Budapest azt tanulmányozza, miként járnak el a németek.

A német szabályozás eredendően nem zárja ki a Huaweit az ötödik generációs mobilhálózati projektből, de Heiko Maas, a berlini diplomácia irányítója hétfőn kétségessé tette, hogy a kínai cég részt vehet-e majd a németországi 5G-fejlesztésben – írja a hírügynökség.

A Reuters mellett a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség is beszámol Szijjártó bejelentéséről, ám az erről szóló tudósítása sokkal ütősebb címet kapott, mint a mindig visszafogott Reutersé. A Bloomberg úgy fogalmaz, hogy „Orbán Viktor szembeszáll Trumppal, támogatja a Huawei szerepét Magyarország 5G hálózatában.” A cikk egyébként kitér arra: Szijjártó nem fejtette ki pontosan, hogy milyen szerepet kaphat a Huawei a fejlesztésben.

Matolcsy gúnyolódik az eurón, de többet akar belőle

A Bloombergnél maradva, a hírügynökség közli rendszeres szemleírójának, Leonid Bershidskynek a véleménycikkét Matolcsy György magyar jegybankelnök Financial Timesban megjelent cikkéről, amelyben a minap az euróval kapcsolatban fejtette ki gondolatait. Bershidsky írásának a címe: „Rejtett napirendet tartalmaz egy kelet-európai központi bankár furcsa támadása a közös fizetőeszköz ellen”. Felcíme pedig a következő: „Egy magyar gúnyolódik az eurón, miközben többet akar belőle”.

A Bloomberg szerzője azt állítja: Matolcsy cikke, amely szerint tévedés volt az euró megteremtése, sokkal inkább okos provokáció, mintsem valódi érvelés az európai valuta megszüntetése mellett.

A magyar export kétharmada az euróövezetbe irányul, a magyar külkereskedelem több mint 70 százalékát euróban bonyolítják le. Magyar szempontból meglehetős értelmetlenség az euró létének a bírálata: az euróövezeten kívüli uniós országokban csaknem ugyanakkora sokkot okozna az euró megszüntetése, mint az övezeten belül – írja Bershidsky.

Eurázsia Fórum Budapesten
 
 Matolcsy György, az MNB elnöke felszólal a jegybank rendezésében tartott Eurázsia Fórumon a Hilton Budapest Hotelben 2019. október 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

Hogy majd dúskálhassanak

Felhívja a figyelmet arra, hogy Matolcsy nem az euró megszüntetésére szólít fel, hanem azt javasolja, hogy az legyen egy szűkebb térség közös fizető eszköze - az övezet tagjai hadd távozhassanak, és a megmaradók építsék fel a maguk fenntarthatóbb globális fizetőeszközét. A magyar központi bankelnök hiányolja, a közös pénznem sikere egyik feltételének tartaná azt, hogy a közös költségvetés fedje le a tagországok nemzeti költségvetésének legalább 15-20 százalékát.

Bershidsky megjegyzi: nem véletlen, hogy a nettó befizető tagállamok, amelyek közt a legnagyobb Németország, elzárkóznak ettől, mert látják, a kelet-európaiak csak arra törekednek, hogy legyen miből finanszírozni az ő felzárkózásukat.

Matolcsy szavait ezzel összefüggésben kell értelmezni: ha majd egyszer az euróövezet a fiskális unió megteremtése mellett dönt, akkor a kelet-európaiak is hajlandóak lesznek felkapaszkodni a vonatra, amelyen dúskálhatnak a javakban.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. november 06., szerda 07.00
riporter: Kárpáti János