„Klubrádió
Reggeli gyors

Megjött a válasz a németeket oktató Matolcsynak

5/11/2019 10:32

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Egészen másképp látja az euró szerepét a német külügyminiszter, Heiko Mass, mint a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György, aki a napokban tette közzé gondolatait az euróövezetről. Matolcsy szerint az euró kapcsán csapdáról és káros dogmáról ír, Maas szerint azonban a közös pénz egyáltalán nem kisiklás, sőt ...

2019. november 05. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (19.11.05.)
05:17
00:00

Heiko Maas német külügyminiszter – aki hétfőn történetesen Budapesten tárgyalt – a Der Standard című bécsi lapban vendégkommentárt tett közzé arról, hogy a németek a most közelgő november kilencedikén nem csupán a berlini fal leomlásának a harmincadik évfordulóját, hanem Közép- és Kelet-Európa lakosainak a bátorságát is ünneplik.

Szijjártó Péter fogadta Heiko Maas német külügyminisztert
 
 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Heiko Maas német külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán
 
 

A kommentárban a szociáldemokrata pártállású politikus arra szólítja fel az európaiakat, hogy végre cselekedjenek európai módon, mindenfajta „ha és azonban” nélkül. Heiko Maas szerint kötelesség kiteljesíteni Európa egyesítését, az olyan Európa építését, amely megvalósítja a három évtizeddel ezelőtt az utcára vonult változást akarók álmait.

A német külügyminiszter szerint az euró megmentése, valamint a menekültek befogadása és elosztása körüli vég nélküli vita új árkokat ásott a kontinensen.

Matolcsy másként gondolja

Ehhez a mondathoz egyetlen megjegyzést fűznénk hozzá azoknak, akik felkapták a fejüket az „euró megmentése” kifejezés hallatán, ha másért nem, már csak azért is, mert a londoni Financial Times hasábjain Matolcsy György magyar jegybankelnök nemrég azt bizonygatta, hogy itt lenne az ideje elismerni, hiba volt az euró bevezetése.

Eurázsia Fórum Budapesten
 
 Matolcsy György, az MNB elnöke felszólal a jegybank rendezésében tartott Eurázsia Fórumon a Hilton Budapest Hotelben 2019. október 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt
 

A német diplomácia irányítója ezzel szöges ellentétben arra utal, hogy a korábbi években elmélyült különböző fizetési válságok – legelsősorban a görög fizetési válság – nyomán az euróövezet országai hatalmas – és, tegyük hozzá, eredményes – erőfeszítéseket tettek azért, hogy egyfelől Athén ne fulladjon bele az adósságtengerbe, másfelől azért, hogy ne is tudja magával rántani a mélybe a közös európai fizetőeszközt – vagyis az euró mögött legyenek olyan szilárd, felhalmozott pénzügyi alapok, amelyek védelmet nyújtanak az esetleges későbbi megrázkódtatások ellen.

Heiko Maas szemében tehát a közös pénz nem kisiklás, hanem megőrzendő európai érték, elismerve azt, hogy az euró melletti kiállás éppúgy vitákat gerjeszt, mint az a kérdés, hogy mit kezdjen Európa a bevándorlással.

Bécs, Berlin, Párizs külön-külön hiába üzenget

A külügyminiszter ezután rátér arra: a Brexittel azt éljük át, hogy első ízben távozik egy ország az Európai Unióból. „És Európa sok országában azok körül csődül össze a hallgatóság, akik azt akarják elhitetni velünk, hogy számunkra a kevesebb Európa lesz jó” – jegyzi meg Heiko Maas.

Szerinte ezzel szemben világos, hogy Európa csak akkor állja meg a helyét a világban, ha az európaiak összetartanak, hiszen egymagában egyetlen ország sem képes megbirkózni a globalizációval, a klímaváltozással, a digitalizációval, illetve a migrációval.

A Bécsből, Berlinből vagy Párizsból érkező felszólítások Heiko Maas szerint visszhangtalanul elülnek Moszkvában és Pekingben, de most már – sajnos egyre nagyobb mértékben – Washingtonban is. Csak Európa egységes szavának van megfelelő súlya, ezért a nemzeti különutas politika helyett - hatékonyabb európai diplomácia révén - európai politikát kell megfogalmazni és érvényesíteni Oroszországgal és Kínával szemben – hangoztatja a Der Standard hasábjain a német külügyminiszter.

Szijjártó Péter fogadta Heiko Maas német külügyminisztert
 
 Heiko Maas német külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón beszél a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán


Európai kiegészítés a NATO-hoz

„Közösen kell tennünk azért, hogy megoldódjanak a szomszédságunkban – a Donyec-medencében, Szíriában, Líbiában – dúló konfliktusok. Ehhez erősíteni kell Európa békés konfliktusrendezési eszköztárát, valamint a NATO kiegészítéseként valódi európai védelmi unióra van szükség, amely adott esetén egymagában is cselekvőképes.

Itt is tennénk egy megjegyzést. Eddig, amikor az önálló európai haderő megteremtéséről volt szó, rendre elhangzott, hogy ez természetesen nem pótolhatja a NATO szerepét, hiszen az Egyesült Államok által dominált észak-atlanti szervezet marad továbbra is Európa biztonságának az alapvető garantálója. Heiko Maas sem beszél a NATO szerepének a pótlásáról, de kiegészítéséről igen, és ez meglehetősen újszerű megfogalmazás az önálló európai hadseregről szóló – egyelőre pusztán – elmélkedések során.

Hogy Európa ne melegítse tovább a Földet ...

A német külügyminiszter szerint Európának abban is egységet kell mutatnia, hogy vezető szerepre tör a világban az éghajlatvédelem területén. Bátor politikai döntésekre és valódi társadalmi erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a kontinens az évszázad derekára klímasemlegessé váljon, vagyis az emberi tevékenység ne okozzon további légköri melegedést. Ha ez nem sikerül, akkor eljátszottuk gyermekeink jövőjét – hangoztatja Heiko Maas.

Kifejti a miniszter kommentárjában azt is, hogy a következő uniós költségvetésben szerinte a kutatásba, a fejlett technológiába és a digitalizációba kell többet fektetni.

Harminc esztendővel ezelőtt Európának volt elég ereje ahhoz, hogy legyőzze a falakat és a határokat. Most ahhoz van szüksége erőre, hogy érvényesítse értékeit és érdekeit egy mindinkább autoriter, vagyis önkényre épülő világban – írja Heiko Maas a Der Standardban.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. november 05., kedd 07.00
riporter: Kárpáti János