„Klubrádió
Esti gyors

Orbán „megvásárolja” Trump figyelmét?

7/05/2019 10:07

| Szerző: Klubrádió

Az a furcsa, hogy az Egyesült Államok elnöke eddig még nem fogadta a magyar miniszterelnököt. A fegyvervásárlási szándéknak lehet jelentősége.

2019. május 06. Esti gyors - részlet 19.05.06. Simonyi András
06:20
00:00

Egyes vélemények szerint Orbán Viktort azért fogadja az amerikai elnök, mert fegyvereket tud eladni Magyarországnak, no és a meghívásban benne lehet Netanjahu keze is.

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint Donald Trump valóban úgy gondolkodik, hogy ha valaki vesz tőle valamit, azt hajlandó viszonozni, ám véleménye szerint inkább az a furcsa, hogy eddig nem fogadta Orbánt. Szövetségeseivel ugyanis szokott találkozni.

A volt nagykövet hangsúlyozta, annak üzenetértéke van, hogy két ellenzéki politikus, Márki-Zay Péter és Kész Zoltán is meghívást kapott. Az Egyesült Államokban kiegyensúlyozottan kezelik az kormánnyal és az ellenzékkel ápolt kapcsolatokat. Az pedig különösen fontos, hogy Márki-Zay személyében a mérsékelt jobboldalhoz tartozó politikust hívtak meg.

Hódmezővásárhely polgármesterét meglehetősen sok támadás éri, kérdés, hogy az amerikai figyelem jelenthet-e neki valamilyen védelmet. Simonyi András szerint egyértelmű, hogy figyelnek a magyar demokrácia betegségeire, egészségi állapotára. Pontosan tudják, hogy itt nem egyenlőek a Fidesz és az ellenzék esélyei.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.