„Klubrádió
Esti gyors

Orbán-Babis összefonódás a nagy EU-s pénzekért

16/01/2020 21:41

| Szerző: Klubrádió

A HVG cikkében az áll: Andrej Babis cseh miniszterelnök a második legnagyobb magyarországi mezőgazdasági vállalkozó, csupán Csányi Sándor előzi meg. Úgy tűnik, Babis előzékenyen viselkedik a NER által leuralt piacon, ezért kapott egy területet, ahol gazdagodhat.

2020. január 16. Esti gyors / részlet, Gergely Márton, HVG (20.01.16.)
07:01
00:00

Gergely Márton, a HVG-ben megjelent cikk társszerzője beszélt az Esti gyorsban. Szabó Yvette-tel közösen jegyzik a „Cseh-cseh polip, Orbán és Babis kéz a kézben húzza le Brüsszelt” című írást. Gergely Márton a Klubrádióban azt mondta, azt hiszik, hogy a két kormányfő szorosabban kötötte össze a politikai és gazdasági érdekeit, mint azt alapvetően feltételeznénk. Látjuk őket a visegrádi négyek csúcstalálkozóin, és látjuk, hogy Orbán Viktor kimegy a lányával Babis kedvéért a felújított prágai operaház megnyitójára. De azt nem látjuk, hogy Andrej Babis a második legbefolyásosabb magyarországi mezőgazdasági vállalkozó, megelőzi Mészáros Lőrincet, csak Csányi Sándort nem.

Ez a megnyitó egyébként annyira nem sikerült jól, kifütyülték Orbán Viktort, sokaknak nem tetszik, hogy ők jóban vannak. Gergely Márton szerint ez a gazdasági összefonódás segíthet a cseh és a magyar ellenzék európai összekapaszkodásának.

Az a kérdés tehát az újságíró szerint, hogy létezik-e piactorzító helyzet, ha EU-s pénzeken hizlalt cégeivel Babis árelőnybe kerül Magyarországon más uniós országok cégeivel szemben, hiszen a magyar vetőmag, a műtrágya-, és a védőszerpiac negyede Babis tulajdonában van – közölte. Európai jogi kérdés lehet, hogy a cseh kormány által megítélt uniós támogatások hizlalják-e úgy a cseh miniszterelnök cégeit, hogy utána Magyarországon előnybe kerüljön más cégekkel szemben, mert ez ellenkezne az európai joggal.

 
Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh miniszterelnök (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)
 
 


Úgy fogalmazott: Andrej Babis nagyon előzékenyen viselkedik a magyar piacon és ezt a kormány meg is hálálja. Németország legnagyobb műtrágyagyártója Babis tulajdonában van, ezen a területen vetélkednek a magyar oligarchák (Csányié a vezető szerep), és ezen a piacon nem száll be az árversenybe.

Az étolajbizniszben viszont nincsenek magyar cégek, az amerikai Bunge a főszereplő, amelyre még Vida Ildikó volt NAV-elnök és André Goodfriend volt amerikai ügyvivő kínos beszélgetése és a kitiltási botrány miatt emlékezhetünk. Ott tavaly 1,6 milliárd forintos magyar állami támogatást kapott a cseh kormányfő cége. Mintha a NER kiutalt volna egy területet a „leuralt” agráriumból Babisnak, ahol gazdagodhat magyar állami pénzen – mondta Gergely Márton.

Andrej Babisnál az Európai Bizottság kimutatta, hogy eltérített uniós támogatásokat – hívta fel a figyelmet műsorvezetőnk. Vajon Orbán Viktor is bajba kerülhet a veje, Tiborcz István üzletei miatt? Gergely Márton közölte: Babis miniszterelnöksége előtt is Csehország második leggazdagabb embere volt, de amióta politikus lett, megduplázta a cégei EU-s bevételét. Ez részletesen azt jelenti, hogy 57 ezer hektár után kap Csehországban és 10 ezer hektár után Magyarországon uniós pénzt.

Ő a cégeivel együtt került a politikába, Orbán Viktornak viszont rejtenie kell, hogy mije van, mert ő „a politikából gazdagodik”. Babisról az EB kimondja, hogy összeférhetetlen, hogy kormányfőként rendelkezhet az uniós pénzek elosztásáról úgy, hogy közben az ő cégei is részt vesznek a piacon. Márpedig az összeférhetetlenségben a családi kapcsolatok is benne vannak, ezért Gergely Márton szerint Orbán Viktor szerint is nagyon közel van ennek kimondásához, abban az esetben, ha például a kormányfő apja egy olyan beruházásnak a beszállítója (mondjuk kővel), amelyet EU-s forrásból finanszíroznak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Esti gyors
2020. január 16., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia