„Klubrádió
Reggeli gyors

Oktatáskutató: a kormányzat eldugja az oktatást, mert kudarcos, de neki nyerni kell

17/05/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Nem lesz oktatási minisztérium, hanem a Belügyminisztérium alá tették a területet. Az oktatáskutató szerint ez nem feltétlenül negatív változást, mert ami eddig volt, az "nagyon nem volt jó". Nagyon sok szakmai anyag készült, amire lehet támaszkodni, de Lannert Judit a Reggeli gyorsban azt mondta, a kormányzat szándékosan tartja láthatatlanságban a humán tőkével foglalkozó ágazatokat, mert azok eléggé kudarcosak, de szerinte a szülők révén sok emberhez jut el a probléma, ezért muszáj változtatni.

2022. május 17. Reggeli gyors - részlet 2022.05.17. Lannert Judit
07:12
00:00

"Jó lenne, ha az oktatásügy prioritássá válna, ami eddig se volt, és láthatóan ezután se lesz, ami nem feltétlenül jó, mondta a Reggeli gyorsban Lannert Judit oktatáskutató. Az, hogy továbbra sem lesz oktatási tárca, azzal kapcsolatban azt mondta, hogy az önálló oktatási minisztériumhoz kellene egy jó szemléletű, szakmailag felkészült miniszter is, annak hiányában pedig egy önálló oktatási minisztérium nem garancia semmire, tette hozzá.

Oktatás - A Magyarország Holnap Oktatási Kerekasztal
 
Illusztráció
 
Budapest, 2007. március 20. Lannert Judit, az Országos Közoktatási Intézet kutatási igazgatója, Köllő János, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Kertesi Gábor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Kárpáti Andrea, az ELTE TTK Multimédiapedagógiai és Oktatástechnológiai Központ egyetemi tanára és Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője a Magyarország Holnap Oktatási Kerekasztal (OKA) alakuló ülésén. MTI Fotó: Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila
 

 

Szerinte több erőtérben léteznek, a kormányzat, a nemzetközi folyamatok és az EU keretében, hogy "a pénzek csak bizonyos feltételek mellett jöhetnek", ezért "nem kell rögtön eltemetni az oktatást", továbbra is sok múlik azon, hogy a pedagógusok hogy állnak ehhez, és a szakma hagyja-e magát ledarálni vagy sem: rájönnek-e a pedagógusok, hogy több kell? - kérdezte. "Ez egy harc, sajnos, a szakma védelmében folytatott harc, ami nagy kitartást, szolidaritást, együttműködést igényel a szakma részéről, fejtette ki az oktatásszakértő. Szerinte ha ezt a pedagógusok meg tudnák teremteni, akkor lenne esélyük, de szerinte az a baj, hogy már ők is leírják magukat, és ezt kellene elkerülni.

Most tehát az oktatásügy átkerült egy másik minisztériumhoz. "Ami eddig volt, az nagyon nem volt jó" - mondta Lennert Judit, ezért annak az esélyét sem "dobná el", hogy valamilyen változásra, és nem feltétlenül negatív változásra sor kerülhet. Az oktatás persze továbbra is láthatatlan marad, mert ez a lényege a kormányzati politikának, hogy a humán tőkével foglalkozó ágazatokat ne tegyük látványossá, mert eléggé kudarcosak. "De ettől még a radar alatt történhet is valami" - tette hozzá.

Szerinte meg kell adni a lehetőséget, hogy az új minisztérium teljesítsen, ne legyünk rögtön azzal a véleménnyel, hogy itt nem lehet jó, ugyanakkor ha ugyanazok az emberek dolgoznak az oktatásügyön továbbra is, a helyzet változatlan, vagy még rosszabb lesz. Ha nem ugyanazok maradnak a területen, akkor szerinte lehet esély. És nem csak az emberek kicserélése lehet jobb az oktatásnak, hiszen "rengeteg szakmai anyag készült, amire lehetne hagyatkozni". "Nem igaz, hogy nem lehet tudni, mit kellene csinálni, akár az uniós pénzek mentén is".

A kormány olyan, mint a dinoszaurusz, amelyiknek ég a lába, de nem veszi észre, hanem lomhán csak a saját céljaira fókuszál" - világította meg a helyzetet az oktatási szakértő, mivel "itt effektíve nem lesz, aki tanítani fog. Nem tudja, mikor fognak a kormányban felébredni, de ez a probléma itt van, és eléri a szülőket is, és széles társadalmi réteget fog zavarni. Nem hiszi, hogy könnyű lenne az oktatás terepén a változatlanságot biztosítani.

Ez a problémája a humán erőforrás ágazatoknak, hogy hosszú távra szólnak, mondta, ezzel szembeállítva a kormányzatot, amelynek láthatóan csak a napi győzelem fontos, "hogy minden nap győzzünk egyet. Ez a kormányzat is erről szól".