„Klubrádió
Esti gyors

Ócsai Lajos: Fordítva ül a lovon a Nemzeti Népegészségügyi Központ

25/03/2021 22:57

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Megkésett lépésként jellemezte a pedagógusok oltását Ócsai Lajos. Az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője azt is hozzátette, hogy egy járványügyi krízisben sem a rendőrség feladata irányítani a védekezést. Szerinte az Nemzeti Népegészségügyi Központ fordítva ül a lovon.

2021. március 25. Esti gyors - részlet 21.03.25. Ócsai Lajos
07:53
00:00
Bár a koronavírus-járvány adatait okkal nevezhetjük szomorú eredménynek, Ócsai Lajos, az ÁNTSZ egykori járványügyi főosztályvezetője úgy véli, ez senkit nem érhetett váratlanul.

A brit mutáns magyarországi megjelenése előtt megjósolták a matematikusok, hogy nagyon súlyos következményei lesznek annak, ha a brit törzset nem tudjuk időben "megfogni". Ócsai szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat utódszervezete, a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem volt felkészülve egy ilyen krízisre, noha a korábbi szervezet semmit tartott meg magának afféle szakmai titokként.

Koronavírus - Testhőmérséklet-mérés az iskolákban
Fotó: Nyikos Tamás / MTI
 

Az ÁNTSZ krízisprotokolja szerint szükség esetén a rendőrség segítségét kérte, akik a szervezet irányításával kapcsolódtak be a munkálatokba és nem fordítva. "Az NNK-náll fordítva ülnek a lovon" –jellemezte a helyzetet Ócsai.

Most azonban mintha direkt hoztott volna létre az iskolákban fertőzési gócokat a kormány. A legjobban ugyanis a gyerekeken keresztül terjed a vírus. És bár az iskolákban jelenleg digitális oktatás van, valamint a kormány szerdán döntött arról, hogy a pedagógusokat is beoltják, Ócsai szerint ezt sokkal korábban kellett volna megtenni. Azt is hozzátette, hogy a Magyar Orvosi Kamara nem a levegőbe beszél, amikor szigorú lezárásokat sürget, de nézete szerint ezt is sokkal korábban meg kell ejteni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.03.25. 18:15
Riporter: Hardy Mihály