„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kérnek az álpályázatokból a kutatók

6/02/2019 13:37

| Szerző: Klubrádió

Passzív ellenállásra szólítja fel tagjait az Akadémiai Kutatók Fóruma. Csupán valamiféle látszatbiztonságot kínálna az új pályázati rendszer.

2019. február 06. Reggeli gyors - részlet 19.02.06. Szilágyi Emese
10:28
00:00

A kutatók érdekvédelmi szervezete azt követeli, hogy vonják vissza azt a pályázatinak nevezett rendszert, amellyel az innovációs minisztérium támogatná az akadémia kutatóintézeteit. Az ugyanis alkalmatlan arra, hogy létbiztonságot nyújtson mintegy ötezer embernek. Márpedig a kutatás elmélyültséget, koncentrációt igénylő feladat, amit ilyen körülmények között nem lehet ellátni. Ezért az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) bojkottot hirdet, arra szólítja fel tagjait, hogy ne induljanak a pályázatokon.

Az eddigi, normatív támogatás helyébe lépő új rendszerben bizonyos kutatási témákra egyszerűen nem lesz pénz, ha az akadémia helyett Palkovics László minisztériumában születnek meg a döntések, ettől tart a fórum. Ez azt jelenti, hogy a politika megpróbálja megosztani a kutatókat, feldarabolni az intézményhálózatot. Ráadásul egyre kevesebb a támogatás, a biológusok például már februárra sem tervezhettek.

Szilágyi Emese, az ADF képviselője a Reggeli gyorsban elmondta, ez ellen küzdenek, és a különböző intézetek között egyre erősebb a szolidaritás, a párbeszéd. Ami eddig nem volt jellemző, ma már együtt gondolkodnak nyelvészek, fizikusok, atomkutatók. Arra törekednek, hogy egységesen lépjenek fel a kormány törekvései ellen.

Pikó András interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.