„Klubrádió
Reggeli gyors

Ne csak az újban gondolkodjunk

12/03/2019 09:50

| Szerző: Klubrádió

Jobban kellene támogatni a régebbi lakások felújítását, mert az elmúlt évtizedekben sok munka maradt el, és minél később fogunk hozzá, annál drágább lesz.

2019. március 12. Reggeli gyors - részlet 19. 03. 12. Koji Lasászló
07:33
00:00

Az jó dolog, hogy sok új lakás épül, de az már nem, hogy a régebbiek elhanyagoltak. A recesszió éveben egymillió otthon felújítása maradt el. Budapesten mintegy kilenszázezer lakás van, azok hatvan százalékához nem nyúlt senki az elmúlt harminc évben – sorolja az elkeserítő adatokat Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Szerinte a lakhatási krízis egyik sajátos formája az, hogy nem költünk a felújításokra.

Az államnak is támogatnia kellene ezeket a munkákat és nem csak az új lakások vásárlását. Már az is jó lenne, ha az áfát vissza lehetne igényelni, mert akkor szerződést kellene kötni a kivitelezővel, ellenőrizhető lenne a műszaki tartalom és fehéredne az egész iparág. Becslések szerint ma háromszáz milliárd forint értékben végeznek felújítási munkákat számla nélkül.

Az kétségtelen, hogy szinte minden építőipari szakma hiányszakmának számít, kevés a jó szakember, de ha valaki jó előre gondolkodik, akkor azért talál kivitelezőt. A felújítások főleg a kisebb cégeknek, vállalkozóknak jelentenek fix munkát.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.