„Klubrádió
Esti gyors

Nagy lépés az MTI-nek – Kárpáti János jegyzete

23/09/2021 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Szerdán átszakadt egy gát, az MTI érdemi elemeket tartalmazó tudósítást közölt az ellenzéki előválasztásról.

2021. szeptember 23. Esti gyors - részlet 21.09.23. Kárpáti János jegyzete
03:17
00:00

Tisztelettel jelentem, megtört a jég. Tegnap 10 óra 31 perckor a Magyar Távirati Iroda érdemi elemeket tartalmazó tudósítást közölt az ellenzéki előválasztásról. A folyamat, mint emlékszünk, szombaton indult volna, de rögtön leállt a rendszer, hétfőn viszont megkezdődött a sátrakban a szavazás. Megnéztem, hogy az „előválasztás” keresőszóra milyen találatok lelhetők fel szombat óta az állami hírügynökségi oldalon. Ha kivesszük azokat a párközleményeket, amelyeket – Országos Sajtószolgálat jelzéssel törvényi kötelesség szó szerint közzétenni az MTI csatornáján, de az ilyen közlemények nem tekinthetők hírszerűen feldolgozott MTI-tudósításnak –, tehát ha ezektől az OS-közleményektől eltekintünk, akkor a következőt találjuk.

Szombaton hírt adott az MTI arról, hogy Molnár Gyula, a DK országgyűlési képviselőjelöltje a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón közölte: azt kezdeményezik, hogy a köztársasági elnök ne adhasson kegyelmet a választások kiírásától a voksolás utáni kilencvenedik napig. Ez tehát voltaképpen nem előválasztási hír, hanem csupán megemlítették benne, hogy indítja a DK Molnár Gyulát, így előfordul a szövegben az előválasztás szó.

Szombatra ennyi. Vasárnap volt egy olyan MTI-hír, miszerint Hollik István fideszes kommunikációs igazgató elmondta, több mint 400 ezren csatlakoztak a Stop, Gyurcsány, Stop Karácsony! petícióhoz. Hollik szerint a baloldal előválasztásnak nevezett showműsort tart – így került bele a keresőszó ebbe a hírbe.

Hétfő, parlamenti plenáris ülés, két MTI-hírben szerepel a keresett szó. Az első: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kijelentette, hogy az ellenzék még egy online előválasztást sem tud megszervezni. A másik hír: a párbeszédes Tordai Bence megkérdezte Orbán Viktortól, mit szól ahhoz, hogy az MTI szombaton nem adott hírt az ellenzéki előválasztásról, mire a kormányfő válasza: szerinte ezzel az MTI az ellenzéknek kedvez.

Kedden egyetlen MTI-hírben szerepel a kulcsszó. Nevezetesen abban, mely szerint nem szabad hagyni, hogy Gyurcsányék újra bedöntsék a magyar családokat – reagált a Fidesz Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció előválasztási miniszterelnök-jelöltjének a szavaira, aki kormányváltás esetére a devizahitelek újraszámolását ígérte. Tehát a Dobrev-alaphírt nem közölték, csak az arra adott Fidesz-választ.

Tegnap aztán kisebb csoda történt. Abban az MTI-hírben, amely kiemelten arról szólt, hogy a Párbeszéd a közösségi közlekedés használatának ingyenessé tételét kezdeményezi Pest megyében a 14 éven aluliak számára, belekerült Karácsony Gergely közlése az első két nap előválasztási részvételi adatairól, majd egy olyan mondat is, hogy az előválasztáson induló kormányfőjelölt úgy fogalmazott: minden egyes leadott szavazat "egy-egy tégla kiverése a NER rendszeréből".

Haladunk. Nagy lépés az MTI-nek, egy kis lépés az emberiségnek.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors szeptember 23-i adásában hangzott el.