„Klubrádió
Reggeli gyors

Na, vajon miért költ Orbán a vidékre?

15/02/2021 13:16

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kétségtelen, hogy a kisebb településeken akar erősödni a Fidesz a hatalom megtartása érdekében, ezért a nagy vidékfejlesztés. De a terv még valódi hasznot is hozhat az embereknek.

2021. február 15. Reggeli gyors - részlet 21.03.15. Raskó György
00:00
00:00

Vidékfejlesztési Kormánybizottság alakult, amelynek hivatalos célja egy tíz évre szóló mezőgazdasági, vidékfejlesztési, élelmiszeripari stratégia kialakítása. A testületben ott van Nagy István agrárminiszter, Stumpf István, aki legutóbb a felsőoktatási „modellváltással” foglalatoskodott, Navracsics Tibor, aki meg az amúgy is legfejlettebb északnyugati térség iparát fejleszti éppen, és Lázár János, a mezőhegyesi ménesbirtok kormánybiztosa, jelen állás szerint. Csupa kipróbált fideszes dönt majd 4.265 milliárd forintról.

Raskó György agrárközgazdász, egykori földművelésügyi államtitkár úgy véli, a politikai indíték egyértelmű: jönnek a választások, a Fidesznek vidéken erősítenie kell, több okból. Az említett politikusok mind olyanok, akik nem annyira megosztóak, a saját területükön jól teljesítettek, lehet némi respektjük a Fideszen kívül is. Nagy István szakértelméhez nem fér kétség az agrárközgazdász szerint, de Lázár Jánosnak is vannak földjei, agrárérdekeltségei, tehát képben van.

Ami pedig az ötlet politikán túli vetületét illeti. A falvak elnéptelenedése megállíthatatlan folyamatnak tűnik. 600 olyan kisebb település van, amelynek a népessége 20-30, vagy még több százalékkal csökkent viszonylag hamar. Senki nem fog ezekre a helyekre költözni, míg nem látszik egy tiszta, világos falu-rehabilitációs program, sőt fejlesztési stratégia. A magyar termelők nagy részében ott van az ösztönös képesség, de hiányzik az igazi, modern szaktudás. Az állattenyésztéshez, már Ukrajnából, Romániából is nehéz szakmunkásokat találni, már az indiai munkaerőnél tartunk. Ezért nagyon fontos, hogy ez a bizonyos kormánybizottság a középfokú, felsőfokú oktatásra is gondol. Lázár János említette az adatot, hogy a hazai költségvetésből eddig 15 % támogatást adtak az Unióból származó pénzekhez, ezt megemelnék 80 %-ra. Ez azt jelentené, hogy a programban mintegy 7.000 milliárd forinttal lehetne számolni.

Ez nagyon nagy pénz, csak jól kell vele bánni. Ha jól hasznosul, tehát technológiai fejlesztésre, a hatékonyság növelésére költik, és nem fukarkodnak az oktatás támogatásával sem, akkor végre lehet esélye a vidéknek, hogy megkapja azt a lökést a fejlődéshez, amire már évtizedekkel ezelőtt szükség lett volna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2021.02.15. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor