„Klubrádió
Megbeszéljük...

Na, ezt sem mondják el!

26/10/2020 21:17

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Érdemes-e az állami médiával foglalkoznia az ellenzéknek, amikor annak közönsége azt szeretné hallani, amit kap? Miért nem vettek részt az ellenzéki pártok a pénteki demonstráción?

2020. október 26. Megbeszéljük - részlet 20.10.26. Szepesházi Péter
00:00
00:00

Az ellenzéki pártoknak, független politikusoknak, civileknek jelen helyzetben kötelességük egymást támogatni feltétel nélkül. Akár úgy, hogy elmennek a másik rendezvényére, akár úgy, hogy mozgósítanak arra, akár más formában, de segíteniük kell egymást. Nem vagyunk ugyan Belarusz szintjén, de a nyugati demokráciák szintjén sem, az ellenzéknek mindkét világban alkalmazott módszerekből használnia kell valamit, előbbiből a nagy, erős demonstrációkat, utóbbiból a pártok összefogását, együttműködését biztosan. Erről Szepesházi Péter ügyvéd, volt bíró beszélt a Klubrádióban annak apropóján, hogy a Hadházy Ákos és Szép Bernadett által meghirdetett MTVA elleni demonstrációnak ő volt az egyik szónoka pénteken, és ott kifogásolta az ellenzéki pártok távolmaradását. Egyébként akkor volt az SZFE melletti több tízezres szimpátiatüntetés is.

Szepesházi Péter szerint most sokkal jobb és hatékonyabb az ellenzéki összefogás, mint pár évvel korábban, de még nem az igazi. Nagy vonalakban egyetértett Bolgár György műsorvezetőnek azzal a felvetésével, hogy talán nem sok értelme van az állami média ellen felszólalni, mert az úgyis csak azoknak szól, akik nem akarnak mást hallani, akiket pedig érdekel a tágabb világ, azok máshonnan tájékozódnak, egyszóval nincs kit meggyőzni. Szepesházi szerint ennek ellenére szót kell emelni a közmédia tevékenysége ellen, és nem szabad lebecsülni az erejét, mert a kis településeken bizony hatásos, hiszen nincs más. Az viszont igaz, hogy a péntekihez hasonló jellegű tiltakozó akcióknak lehetne több tartalmat adni, például úgy, hogy egyik, vagy másik párt előhozná a számára fontos és az ország számára is lényeges kérdéseket azzal, hogy lám, erről sem számol be soha az állami média, ezt sem mondják el az embereknek.

A volt bíró azért is vállalta, hogy pénteken felszólal, mert a múlt hétre esett a Kúria új elnökének kinevezése, és az történelmi tény, hogy a szabad média elfojtása kihat az igazságszolgáltatás szabadságára is. Varga Zs. András annak ellenére kerülhetett az elnöki székbe, hogy az Országos Bírói Tanács tagjai –egy kivétellel- ellene szavaztak, nem fogadták el a személyét. Az OBT ugyanis teszi a dolgát, védi a bírói függetlenséget. Varga Zs. kinevezése az ítélkezésre is kihat, vélhetően nehezen születnek majd jogegységi döntések. Elődjénél még érvényesült valamennyire a szakmaiság, az új elnöknél erre nem lehet számítani – véli Szepesházi Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Megbeszéljük
2020.10.26.16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás