„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Mozi a telefonon, kertben, vagy a föld alatt

27/06/2020 19:49

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában régi idők mozijaiba látogattunk, valamint szó volt az idei Mobilvideó Fesztiválról is.

2020. június 27. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. június 27., szombat 13:30)
28:44
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

A tavalyi megmérettetés után most ismét arra buzdították a filmezni vágyókat, hogy ragadjanak telefont, és összesen 3 percben meséljenek el egy történetet. Az idei verseny a járvány miatt mind a kivitelezését, mind a tematikáját véve változott az eredeti elképzelésekhez képest. De talán épp azért, mert sokan töltötték otthon kényszerűségből az időt, rengeteg pályamű érkezett. Mára nemcsak, hogy lezárult a verseny, de a nyertesek is megvannak, akik közül többen Cannes-ban is megmutathatják munkájukat.

Erről mesélt a műsorban Takó Sándor producer, a verseny egyik zsűritagja.

Az interjúban említett Dance Marathon Men című film rendezője, Cibulya Nikol különdíjat is kapott művéért. A műsor folytatásában ő mesélt arról, honnan jött az ötlet a filmhez, kikkel dolgozott együtt, és mennyi improvizáció fér bele 3 percbe, ha már eleve van egy viszonylag kötött forgatókönyv.

 

Az adás második felében Szöllőskei Gábor filmes szakújságíróval – annak örömére, hogy lassan minden mozi újra kinyit – legendás filmszínházak nyomába eredtünk. A szakíró ugyanis egy sorozatot indított a Facebookon, amelyben már nem működő, egykori legendás mozik történetét gyűjti össze. Nem csak rengeteg információval szolgál, de sok-sok képet is gyűjtött, hogy illusztrálja a mozitörténeti leírásokat.

Elmondta, régi vágya volt elindítani a sorozatot, hiszen sokszor csodálkozva, sajnálkozva állapítjuk meg egy esetleg gyönyörűen felújított épületről, hogy kamaszkorunkban itt még moziztunk. És hány olyan épület van, amiről nem is tudjuk, hogy egykor mozgóképet vetítettek benne a nagyérdeműnek. Az Ipoly, az Európa és sok más moziról árult el érdekességeket a műsorban Szöllőskei Gábor.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2020.06.27. 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes