„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

„Mozgásban kell lenni!” – Lengyel Ferenc az Ötösben

5/12/2020 16:53

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Gálvölgyi János a pénteki adásban a mostanában a képernyőn keresztül a nappalinkba költözött színésszel beszélgetett telefonon.

2020. december 04. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2020. december 04., péntek 10:00)
83:53
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Lengyel Ferenc miközben egy csapásra megismerte az ország egy napi sorozatnak köszönhetően – holott jelentős színházakban jelentős szerepekben bizonyítja tehetségét évek óta – nem igazán vágyik a reflektorfénybe.

A színművész ugyanakkor azt is megjegyezte, fontos, hogy aktív legyen, folyamatosan dolgozzon, mozgásban legyen. Szerinte egy színésznek állandó kondícióban kell tartania a testét és a lelkét, hiszen az a munkaeszköze.

Talán ez is lehet az oka, hogy a színház szinte minden területén kipróbálta magát.

Bár már 12 éves kora óta amatőr színjátszó volt, Lengyel Ferenc nem a színpadra vágyott, hanem sokkal inkább a rendezés vonzotta, amely elképzelésében megerősítette a Zsámbéki Gáborral való találkozás. Rájött, hogy a rendező képviselte világlátás, munkamódszer nagyon közel áll hozzá, és hamarosan már ennek hatására Lengyel Ferenc saját darabokat írt, azokat rendezte, és vitte színre, ha kellett, osztálytársaival.

Az érettségi után még mindig nem gondolta, hogy a színház világában lenne dolga, így jelentkezett az ELTE-re, magyar-orosz szakra. Mivel ez a felvétel nem sikerült, mégis a színház felé fordult, és csatlakozott a Kaposvári Színházhoz – kellékesnek. Hozzátette Lengyel Ferenc, ő már „csak” a végét csípte el a színház nagy korszakának.

Lengyel Ferenc
 
Lengyel Ferenc
 

Majd jöttek a békéscsabai évek, ahol még táncos-komikusként is bizonyíthatott. Ezt követte a Radnóti Színház, majd egy véletlen beugrás eredményeként végül a Katona József Színházhoz szerződött, ahol közel 25 évig játszott.

Az első országos ismertséget azonban egy filmszerep hozta el Lengyel Ferencnek. A Curtiz Kertész Mihály életének egy fontos időszakát mutatta be, amikor a Casablancát forgatta. Lengyel Ferenc elmondta, számára nagyon fontos, hogy felkészült legyen a karakterből, mielőtt elkezd dolgozni, így nem csak a Curtiz idején ismerkedett a korszakkal és a híres rendező munkásságával, hanem a Parkoló című film idején is – amelyet társ-forgatókönyvíróként is jegyez – igyekezett megtudni mindent arról, hogyan élhet egy exlégiós, akit meg kellett formálnia.

Ötös - Gálvölgyi Jánossal
2020. december 4. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes