„Klubrádió
Reggeli gyors

Most van tétje a 7. cikkely szerinti eljárásnak

25/02/2020 10:26

| Szerző: Klubrádió

Az Európa Parlament legnagyobb frakciói megunták a Tanács tehetetlenkedését, fel akarják gyorsítani a magyar és a lengyel kormánnyal szemben indított eljárást.

2020. február 25. Reggeli gyors - részlet 20.02.25. Ujhelyi István
07:40
00:00

Öt párt frakcióvezetője írta alá azt a levelet, amelyben kifogásolják, hogy az Európai Tanács nem foglalkozik érdemben a Magyarország és Lengyelország ellen indított 7. cikkely szerinti eljárással. A folyamatot másfél évvel ezelőtt a parlament indította el. A mostani állásfoglalást a szocialista frakció kezdeményezte, és a liberális, zöldpárti, szélsőbaloldali frakció vezetője mellett a néppárti Manfred Weber is aláírta. Ez utóbbi pártcsalád tagja a Fidesz, amelynek tagsági viszonyát egyébként felfüggesztették. A levélben felszólítják az állam- és kormányfőket, hogy cselekedjenek végre. A testület tétlensége aláássa a közös európai értékeket, a kölcsönös bizalmat és az unió egészének hitelét.

Ujhelyi István, az MSZP képviselője szerint most van igazán tétje annak, hogy mi lesz a jogállamiság megsértése miatt indított eljárással. Készül a következő 7 évet meghatározó költségvetés, ez határozza meg, hogy merre megy Európa. A képviselő szerint az EP kemény szankciókat akar, hogy ne lehessen tovább uniós pénzekből finanszírozni politikai maffiákat. Ma a magyar és a lengyel kormányfő szinte bármilyen döntést meg tud akadályozni, ezért Ujhelyi István szerint fordított logikával kellene vizsgálni a jogállamiságot, egy javaslat elvetéséhez kellene meglennie a többségnek.

A szocialista képviselő arról is beszélt, hogy a hazai kormánybarát sajtó elég felületesen kezeli mindazt, ami az EU-ban történik, rendszerint Orbán Viktor sikerének állít be olyasmit, ami nem az. Ilyen volt a közelmúltban, amikor a kohéziós és agrártámogatás csökkentése ellen állt ki 18 kormányfő. Nos, egy volt közülük a magyar miniszterelnök. Az is fontos, hogy az önkormányzatok közvetlenül, a kormány beavatkozása nélkül juthassanak támogatáshoz, mert az ellenzéki vezetésű településeknek így van esélyük. Újhelyi szerint azt a javaslatot is egyre többen támogatják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.02.25. 06:00
Műsorvezető: Dési János