„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán memoranduma - Szereptévesztés?

19/02/2020 13:23

| Szerző: Klubrádió

Csak sejteni lehet a célt, de valószínűleg nem az Európai Néppárt meggyőzése az. Az időpontból ítélve inkább valamiféle zavarkeltésről van szó, illetve helyezkedésről.

2020. február 19. Reggeli gyors - részlet 20.02.19. Hegedűs Dániel
07:10
00:00

Orbán Viktor irodalmi ambícióinak szárnybontogatásáról, politikai önkifejezésről lehet szó. Így értékelte a memorandumot Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője, hozzátéve: nem biztos, hogy szereptévesztésről van szó.

Amit tudni lehet, az az, hogy a miniszterelnök memorandumot juttatott el néppárti vezetőkhöz, hivatalosan az Európai Néppárt stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez egy belső vitát tart szükségesnek. A szöveget Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tette közzé közösségi oldalán.

Hegedűs Dániel szerint egyáltalán nem biztos, hogy a valódi cél az EPP vezetőinek meggyőzése volt, hiszen akkor januárban kellett volna megszületnie a dokumentumnak, mielőtt a Fidesz kizárása téma lett volna a pártcsalád fórumain. Az időzítésből ítélve sokkal valószínűbb, hogy Orbán a CDU válságát akarja kihasználni, és azt, hogy Türingiában visszaszorult a baloldali koalíció. Tehát finoman beavatkozik a német belpolitikába, feltehetően az AfD szerepét, lehetőségeit puhatolva.

Közben jobbra balra vagdalkozik, zavart kelt, megoszt, például Donald Tuskról állítja, hogy megosztó, aki mögött nagy többség áll. Kérdés, hogy le tud-e szakítani a pártcsalád különböző tagpártjaiból egy-egy csoportot, amely valamiféle szélsőjobboldali alakulattá állhat össze.

A magyar választóknak is van valami üzenete, mégpedig az, hogy Orbán Viktor az európai politika legfelső ligájában játszik. Használ olyan fogalmakat, amelyek Magyarországon kívül nem igazán értelmezhetők. Az is elképzelhető, hogy a miniszterelnök azt próbálja megismételni, amit az amerikai elnökválasztás előtt tett, amikor előre Trump mellé állt. A CDU elnökségéért folytatott versengésben Friedrich Merz, aki a felmérések szerint is népszerű, lehet, hogy már most mellé akar állni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.02.19. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre