„Támogassa
Reggeli gyors

Mire elég 50 milliárd az egészségügyben?

28/11/2019 12:22

| Szerző: Klubrádió

Rendelők, vagy stadion. Persze ez így túl egyszerű megfogalmazás, de azt jelzi, hogy a főváros és a kormány az egészségügyön, meg a sportberuházásokon huzakodik.

2019. november 28. Reggeli gyors - részlet 19.11.28. László Imre
07:51
00:00

A Fővárosi Közgyűlés támogatja az atlétika világbajnokság megrendezését, ezzel a versenyhez szükséges stadion megépítését, de pénzt kér egészségügyre a kormánytól. Jó, de mire elég 50 milliárd forint?

László Imre, Újbuda polgármestere, volt kórházigazgató mondta el, hogy az alapellátás önkormányzati kézben van, és a 23 kerületből 19-ben a járóbeteg szakellátás is a kerület irányításával működik. Tehát a három lépcsős egészségügyben csak a harmadik, azaz a fekvőbeteg ellátáshoz nincs köze az önkormányzatnak. A szóban forgó 50 milliárd forintból erősíteni lehetne a proaktív tevékenységet, szűrővizsgálatokat, tájékoztató kampányokat lehetne szervezni. Jutna eszközfejlesztésre és a munkakörülmények érezhető, mérhető javítására is László Imre szerint.

A másik fontos téma, amiről a Szent Imre Kórház volt igazgatója beszélt, a tervezett dél-budai szuperkórház. Egyes sajtóértesülések szerint ezt feleslegesnek, pazarlásnak nevezete, s azt állította, hogy leállítaná a projektet.

László Imre ezeket a híreszteléseket cáfolta a Reggeli gyorsban. Elmondta: ha akarná, akkor sem tudná leállítani a Dél-Budai Centrumkórház megvalósítását, de nem is akarja. Amikor az elképzelésről tudomást szerzett, azonnal üdvözölte. Budán ugyanis mindössze három állami kórház van, a Szent Imre, Szent János és Szent Margit Kórház. A pesti oldalon ennél sokkal több, vagyis egyenetlen az ellátás. Kell tehát egy többprofilú intézmény.

A helyszínnel már kevésbé elégedett, nem valószínű, hogy egy modern kórháznak egy volt tőzegmocsárban van a helye. Az sem tűnik jó megoldásnak, hogy a kórház már a tervezés időszakában drágul. Majdnem rekordösszegről írták alá a tervezői szerződést, a kormányhatározatban rögzített ár többszöröséről van szó.

Az egész projekt költsége 250 milliárd forint, ha menet közben nem emelkedik majd. László Imre szerint szerencsésebb lenne ebből 50-60 milliárdot a Szent Imre Kórházra szánni, ott már úgyis belefogtak a korszerűsítésbe, abból egy modern intézményt lehetne kialakítani. A többi pénzből pedig egy új Szent János Kórházat lehetne építeni, mert arról szinte senki nem beszél, pedig egyre romlik, omlik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2019.11.28. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes.