„Klubrádió
Esti gyors

Mindenki szem a láncban - Kárpáti János jegyzete

18/04/2019 10:33

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Kiváló gondolat – lenne, ha a Fidesz-kormányt ravaszul megkerülni próbáló Európai Bizottság nem a Fidesz embereivel kerülne szembe a legtöbb helyen regionális és helyi önkormányzati szinten is.

2019. április 17. Esti gyors-részlet (2019.04.17. Kárpáti János jegyzete)
01:58
00:00
Töprengenek lázasan az európai integráció elkötelezett hívei, mit kezdjenek az olyan tagállamokkal, amelyekben a hatalom megcsúfolja a jogállamiságot. Odáig már eljutottak, hogy jogi szégyenpadok ácsolásával nem jutnak sokra. A legérzékenyebb pontjukon kell megragadni a renitenseket: meg kell vonni tőlük az uniós forrásokat – mondják egyre többen.

Csakhogy azonnal ott az ellenérv: a jogtipró kormányt akarják büntetni, de a fejlesztési, felzárkóztatási alapoktól azok fognak elesni, akiknek a támogatására szolgálnának elvben az EU-pénzek. Kissé populistán szólva: a népet büntetnék. Ebből a megfontolásból valamelyest finomodott az eredeti gondolat, és most már olyasmit lehet hallani – legutóbb például a zöldek vezető politikusaitól –, hogy ha egy kormány nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, akkor az EU-alapokat közvetlenül az Európai Bizottságnak kell kezelnie, szoros együttműködésben a regionális és helyi hatóságokkal.

Így - vélekedett közös írásában Franziska Keller és Philippe Lamberts - a brüsszeli végrehajtó testület gondoskodhat arról, hogy az EU-pénzeket rendeltetésszerűen használják fel. Ez kiváló gondolat – lenne, ha a Fidesz-kormányt ravaszul megkerülni próbáló Európai Bizottság nem a Fidesz embereivel kerülne szembe a legtöbb helyen regionális és helyi önkormányzati szinten is.

Két tanulságot mindenképpen leszűrhetünk. Az egyik a költészet szerepére világít rá: a Lajtától nyugatra nem feltétlenül tudják azt, hogy bizonyos körülmények között „mindenki szem a láncban”. A másik tanulság: meg kell nyerni az önkormányzati választásokat, és akkor még a fent említett elképzelés is értelmet nyerhet.

Kárpáti János jegyzete a 2019. április 17-i Esti Gyorsban hangzott el.