„Klubrádió
Utcafront

Minaret, zsinagóga, Domus Áruház

4/05/2020 13:11

| Szerző: Klubrádió

Mesterien helyreállított hazai zsinagóga, egy minaret, a hetvenes évek magyar IKEA-ja, az építészet új kőkorszaka, valamint az Adria egyik legszebb városkája is téma volt.

2020. május 02. Utcafront (2020. május 02., szombat 17:00)
51:19
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Piranba, a Trieszti-öböl partján fekvő szlovéniai kisvárosba látogattunk Sylvester Ádámmal, majd a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium neobarokk épületéről hallhattunk Kelecsényi Kristóftól.

 
Piran
Forrás: Zsolth68/Pixabay
 

Minaretet látogattunk Torma Tamással – ezúttal Érden, ahol a török időkből fennmaradt építmény a régi városrész főterén áll.

 
 Az érdi Hamza bég minaret. Forrás: Wikipédia
 

A Domus Áruház ma már üresen álló, robusztus tömbjéről értekezett Csóka Attila Róbert kurátor, mert ennek az épületnek az áttervezése is szerepel a Nemzetközi Velencei Építészeti Biennálé magyar programjában.

Domus ĂĄruhĂĄz
 
Domus Áruház
Forrás: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény/Fotótár 
 

A legújabb kőkorszakba léptünk – beton, üveg, fém helyett a világ haladó építészei visszatérnek a mészkőhöz. Erről beszélgettünk Balogh Miklóssal, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatójával.

 
Kodály Központ, Pécs
Forrás: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.
 

 

ICOMOS-díjat kapott a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga a mesteri helyreállításért – a részleteket Kozár Alexandrától hallhatták.

 
 Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga Forrás: Wikipédia
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Utcafront
2020. május 2., szombat 17.00
műsorvezető: Rózsa Péter