„Klubrádió
Utcafront

Mit lehet kezdeni egy régi trafóházzal?

29/03/2020 15:29

| Szerző: Klubrádió

Toledo, Zugliget, Clark Ádám tér, Dob utca, Puskás Aréna - az Utcafront virtuális építészeti sétája karantén idején.

2020. március 28. Utcafront (2020. március 28., szombat 17:00)
49:05
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Ismételten meglátogattuk Toledót Sylvester Ádámmal, aki szokásához híven úgy mutatta be a város építészeti különösségeit, hogy közben az egész térség politikai és kultúrtörténetét megismerjük.

Budapesten folytattuk a sétát, Kelecsényi Kristóffal Zugligetbe mentünk és a szocreál, vagy annak mondott építészet 1953-ban emelt, akkor Iparművészetinek, mára már Moholy-Nagynak nevezett campusát látogattuk meg.

A MOME régi épülete
 
A MOME régi épülete
 
A kép forrása: Wikiwand
 

Ybl Miklós műveit taglaló sorozatában Torma Tamás ezúttal a Lánchíd Palotáról beszélt, de kihagyhatatlan, hogy az egész Clark Ádám tér különös szerkezete és története szóba ne kerüljön.

Lánchíd Palota
 
Lánchíd Palota
 
A kép forrása: Wikipedia
 

A járvány miatt augusztusra tolódik a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé, ám a magyar csapat nem lassít a felkészüléssel, ezúttal a 7. projekt, a budapesti Dob utcai Trafóház - az Othernity alapján átgondolásra kijelölt - épületéről beszélt az egyik kurátor, Csóka Attila Róbert.

A Dob utcai Trafóház
 
A Dob utcai Trafóház
 
A kép forrása: Építészfórum Archív felvétel a trafóházról. Forrás: Léstyán Ernő hagyatéka, Léstyán Enikő és Léstyán Bence jóvoltából
 

A Puskás Aréna nyerte el a világ legjobb stadionja építészeti díját a Stadium Database nemzetközi versenyén. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett építész, Skardelli György, illetve a KÖZTI Skardelli iroda munkája tehát dobogós lett – egy korábbi beszélgetésünket hallhatták, amelyben pályája egyéb állomásairól is szó volt.

Utcafront
2020. március 28. szombaton 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta