„Klubrádió
Klubdélelőtt

Miért varrt játékmackókat Kádár Jánosné?

26/04/2024 18:20

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt vendégei voltak: Müller Péter Sziámi, akit a Petőfi Zenei Tanácsban vállalt szerepéről is kérdeztünk, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akivel azon gondolkodtunk hova vezetnek a most éles nemzetközi konfliktusok, velünk volt Mohácsi János rendező és Majtényi György történész is. Egy-egy korábbi beszélgetéssel búcsúztunk András Ferenctől és Dunai Ferenctől.

2024. április 27. Klubdélelőtt (2024. április 27., szombat 09:00)
157:44
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
Ez volt az április 27-i Klubdélelőttben:

9.00: Müller Péter Sziámi költő, dalszerző, énekes, kulturális szakember, a magyar alternatív kultúra megkerülhetetlen alakja, nevéhez fűződik a Sziget Fesztivál létrehozása, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál megalapítása, 2008 óta a Baltazár Színház előadásaiban is szerepet vállalt, 2012-ben hozta létre új együttesét, Müller Péter Sziámi AndFriends névvel. Beszélgettünk a Petőfi Zenei Tanácsról is, arról, vajon miért vállalt feladatokat benne?

10.00: Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőnek igen csak gazdag és kalandos múltja, élete van. Egy kis ízelítő: 1992-ben részt vett a francia állam atomerőműveinek különleges biztonsági intézkedéseihez kapcsolódó programjában, 1993-ban pedig az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának szervezésében egy különleges terrorelhárítói képzésen, válságkezelési és kríziskommunikációs tematikával. Most arra kerestük a választ, merre tart a világ, hova vezetnek a világban zajló konfliktusok?

Tarjányi Péter
 
Tarjányi Péter,
író és biztonságpolitikai szakértő
 
 

10.30: Mohácsi János Jászai Mari- és Déry Tibor-díjas rendező, egyetemi tanár, színész, érdemes művész. 1983-ben Kaposvárott kezdte pályáját, innen több mint 20 év után távozott. A Kaposvári Egyetemről 2013-ban távolították el. Mostanában egyre többet rendez Erdélyben, ott több lehetőséget kap. A Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem idén április elején díszdoktorává avatta.

Mohácsi János
 
Mohácsi János l Fotó: Stekovics Gáspár l Forrás: Wikipédia 
 

11.00: András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze 81 évesen hagyott itt minket. A legendás Veri az ördög a feleségét vagy a Dögkeselyű című filmek rendezője két évvel ezelőtt járt a Klubdélelőtt műsorában, akkor, amikor megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját. Ezzel a beszélgetéssel búcsúztunk tőle.

És búcsúztunk Dunai Ferenc magyar származású amerikai írótól, humoristától is, 92 évesen halt meg. Tíz évvel ezelőtt a nagysikerű, A nadrág című könyvéből készült színdarab bemutatóján járt itthon, akkor volt a vendégünk.

Ez egy másik A nadrág előadás ajánlója.

11.30: Majtényi György történész az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa, az MTA doktora azt kutatta, hogyan élt anno a kor legjobban fizetett házaspárja, Kádár János és Tamáska Mária, milyen hatást gyakorolt a feleség a férjére és rajta keresztül a kor politikájára? Miért nem volt boldog a házasságuk, miért nem született gyerekük? Miért varrt játékmackókat az asszony, és mit adott fel a férje miatt?

Kádár-házaspár
 
Az előtérben Maróthy László, Kádár János, Kádár Jánosné Tamáska Mária, Németh Károly Ferihegyen, 1987-ben. l
Fortepan/Szalay Zoltán
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Klubdélelőtt
2024. április 27., szombat 9:00-12:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa