„Klubrádió
Esti gyors

Miért nem ingyenes, ha megígérték?

4/01/2020 09:23

| Szerző: Klubrádió

Gyanús a meddőségi ellátás államosítása, a bevált recept szerint új privatizáció jöhet. Az ingyenesség is a terv része lehet.

2020. január 03. Esti gyors - részlet 20.01.03. Kunetz Zsombor
06:30
00:00

Mégsem lett ingyenes január elsejétől a meddőségi ellátás, illetve a kezeléshez használt gyógyszerek köre, pedig Novák Katalin államtitkár karácsony előtt ezt ígérte. Az ingyenessé tétel júliusra csúszik.

Mi lehet a halasztás mögött? Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő véleményét kértük. Szerinte lehet magyarázat az, hogy egyszerűen képtelenek voltak rövid idő alatt átírni a különböző adatbázisokban a támogatás mértékét 90-ről 100 százalékra. Ám ennek nem nagy a valószínűsége. A pénzhiány sem lehet igazi ok, mert a költségvetésben ez alig észrevehető összeg. Más kérdés, hogy egy-egy párnak viszont nagy pénz, milliós tétel is lehet, ezek az eljárások még az eddigi támogatás mellett is sokba kerülnek.

Inkább egy újabb fideszes játszmáról lehet szó. Államosítottak 6 meddőségi központot, ez az állapot 2022-ig, a választás utánig marad fenn az elképzelés szerint. Addig ingyenesen kell adni a szolgáltatást, hogy a magánellátók tönkremenjenek, majd amikor már tiszta a terep, akkor újra lehet privatizálni a megfelelő körnek. Ez milliárdos üzlet. Kunetz Zsombor szerint még nem látszik, hogy pontosan kik kaszálnának az üzleten, de az sokat sejtet, hogy például Csányi Sándor is beszállt az egészségügybe. A magánosítással persze nem lehet sietni, mert választás előtt nem jól veszi ki magát, szavazókat veszíthetne a Fidesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.01.03. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János