„Klubrádió
Reggeli gyors

Miért hallgatnak a bírósági vezetők?

24/02/2020 14:47

| Szerző: Klubrádió

A hatalom minden eszközt bevet, hogy a bíróságok ellen hangolja a közvéleményt. A vezető pozícióban lévő bírók nem szólna egy szót sem. Úgy látszik, jól választották ki őket.

2020. február 24. Reggeli gyors - részlet 20.02.24. Fleck Zoltán
07:11
00:00

Az autokráciák célkitűzéseivel, az Orbán-rendszer szellemiségével aligha férnek össze olyan bírói ítéletek, amelyek a romák és a fogvatartottak emberi méltóságát elismerve az emberi jogok és a jogállami értékek fenntartását szolgálják. A hatalom minden eszközt bevet, hogy a bíróságok ellen hangolja a közvéleményt. A kormány igyekszik tovább szűkíteni a bíróságok autonómiáját. Ezt állapította meg az Eötvös Károly Intézet.

Kérdés: A bírósági vezetők miért nem emelnek szót mindez ellen? Fleck Zoltán jogszociológus, az intézet igazgatója úgy véli, hogy más a vezetők hozzáállása és más a bírói karé. Az előbbieket a politikai kétharmad választotta, és a választásba egyfajta lojális elem van beépítve. Rosszul felfogott szakmai szerepet játszanak. Pedig például a Kúria elnökének nagyfokú autonómiája van, a hatalmi ág védelmében kellene fellépnie.

Nem tapasztalható sem szolidaritás, sem összefogás. Az utóbbi időben két olyan helyzet is volt, amikor megmutathatták volna, hogy képesek egymásért tenni. Az egyik a bírák kényszernyugdíjazása volt, a másik az úgynevezett semmisségi törvény, amikor a parlament egyszerűen felülírt bírói ítéleteket. Nem álltak össze, nem védték meg a bírákat akkor sem, amikor sokukat politikai támadás érte. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke is inkább az ellenzék viselkedését kifogásolja. Látható, tapintható a félelem faktor – jegyzi meg Fleck Zoltán.

A kormány azzal próbál érvelni, hogy az emberek igazságérzete felülírja a jogot. Amíg csak mondja, addig populista kormányról beszélhetünk, amikor ebben a szellemben tesz is valamit –mint most- akkor már a jogállam lerombolásáról van szó. Fleck Zoltán szerint ez egy öngerjesztő folyamat és a hatása lecsorog az ítélkezésbe is. Ha az az elvárás, hogy szigorúbb ítéletek szülessenek, akkor ez meg is fog történni, néhány esetben már meg is történt. Hatása van az ügyészségnek is. A fővárosi főügyész a politikai szélsőjobb véleményét hangoztatja.

A jogszociológus szerint a hatalom át akarja írni az autonómiát, a bírák pedig nem nyilvánítanak véleményt. Érthetetlen, hogy miért hallgatnak. Nem kellene belekeveredniük a politikába, hiszen az, hogy a bírák a saját hivatásuk függetlenségéért emelnek szót, még nem politizálás – mondja Fleck Zoltán.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor