„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Miért barna a sörösüveg?

26/03/2019 17:51

| Szerző: Klubrádió

Újabb városi legenda után nyomozott az Ötösben Bódy Gergő. Kiderült: egyáltalán nem mellékes, hogy milyen színe van egy üvegnek.

2019. március 26. Ötös - részlet 19.03.26. Simon Gergely
07:52
00:00

Néha a legmegszokottabb, legtermészetesebb dolgok is szöget üthetnek a fejünkbe. Ilyen például, hogy miért barna a sörösüveg és jó néhány gyógyszeres üveg? A választ Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország környezetkémikusa adta meg az Ötös című műsorunkban.

Nos, a látható fény, még inkább az UV-sugárzás képes lebontani egyes anyagokat. A sör átlátszó üvegben hamar megsavanyodna, megbüdösödne, mert főleg a komlóban lévő savak bomlásnak indulnának. Bizonyos gyógyszerekben lévő hatóanyagok is lebomlanának, vagy átalakulnának. A barna vagy vörös üveg megszűri a fényt, ezért megakadályozza ezeket a káros folyamatokat.

Az ultraviola sugárzás még a DNS-t is képes lenne károsítani, már csak ezért is vigyáznunk kell a Földet védő ózonpajzsra.

A zöld üveg is képes szűrni a fényt, ezért vannak ilyen sörösüvegek is, amelyeket egyébként a második világháború óta használnak. Akkoriban ugyanis a hadiiparnak szüksége volt az üveget barnára színező anyagra, a sörgyártók tehát kénytelenek voltak mást használni.

Bódy Gergő interjújában szó esik a műanyag flakonokról, az alumínium dobozokról is. A felvételt a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.