„Klubrádió
Hetes Stúdió

Mi lesz négy hónapig a megválasztott polgármesterekkel?

27/04/2024 12:25

| Szerző: Klubrádió

A Hetes stúdióban szó volt többek között arról, mit kérdeztek a húsz évesek uniós politikusoktól, átok-e vagy áldás a génmanipuláció és, hogy mit lehet kezdeni azzal a szokatlan helyzettel, hogy az önkormányzatokban a győztesek csak ősszel kezdhetik meg a munkát. Az adás második felében szokás szerint Megbeszéltük a hetet.

2024. április 27. Hetes Stúdió (2024. április 27., szombat 15:00)
55:40
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter
A Hetes stúdióban ezen a héten az alábbi témákkal várta Önöket Neuman Gábor műsorvezető és Józsa Márta szerkesztő:

Mire kell készülnünk a júniusi választásokkor, és mi történik azokkal a polgármesterekkel, képviselőkkel, akiket megválasztanak ugyan, de csak négy hónap múlva kezdhetik meg a munkát? És hogyan lehet megelőzni az esetleges választási családokat? Tóth Zoltán választási szakértővel beszéltünk minderről.

 
 Az első szavazó (k) ellenőrzi az urnát egy nagykanizsai szavazókörben az országgyűlési választáson 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Varga György
 

A héten tartotta meg az Európai Parlament a választások előtti utolsó plenáris ülését. Megemlékeztek arról, hogy 2004. május elsején tíz új taggal, köztük Magyarországgal bővült az Unió. A strasbourgi ünnepségen a mostani húszévesek feltehették a kérdést az egykori döntéshozóknak, hogy mit vártak a csatlakozástól, és mi valósult meg a terveikből. Tíz találkozás, tíz fiatal emberrel. Kárpáti János összeállítását hallhatták.

EU-csatlakozás huszadik évfurduló
 
EU-csatlakozás, 20. évfurduló. Fiatalok kérdeznek az Európai Parlamentben 2024. április 4-én. l
 Fotó: Fred MARVAUX 
 

Sólyom László, az alkotmánybíráskodás kezdetei és az alkotmányosság ügye Magyarországon címmel rendezett kétnapos konferenciát az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a CEU Demokrácia Intézete. Minden előadó az általa nagyrabecsült első alkotmánybírósági elnök elveinek ismeretében kereste a választ a manapság mindenkit leginkább izgató kérdésre: miként lehet egy leválthatatlannak látszó autokrata rendszert leváltani legitim módon. Csernyánszky Judit összeállítása következett.

Áldás vagy átok? Megmenti vagy elveszejti az emberiséget a génmódosítás lehetősége? Varga Mátéval, az ELTE genetikai tanszékének docensével jártuk körbe a kérdést.

Megbeszéltük a Hetet!

Az adás második órájában szokás szerint megbeszéltük a hét legfontosabb közéleti eseményeit, a Klubrádió részéről Bolgár Györggyel valamint Bujdosó Jánossal, a Józsefváros Újság újságírójával és Kovács Zoltánnal, az Élet és Irodalom főszerkesztőjével.

 

 
Balról jobbra: Bujdosó János, Kovács Zoltán, Józsa Márta, Bolgár György és Neuman Gábor
 

Az adásnak ezt a második részét 18:00-tól meg is nézhetik a Klubrádió YouTube-csatornáján. Ha pedig inkább csak hallgatnák, akkor kattintsanak az alábbi lejátszóra.

2024. április 27. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2024. április 27., szombat 16:05)
52:23
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Hetes stúdió
2024. április 27. szombat, 15:00
műsorvezető: Neuman Gábor
szerkesztő: Józsa Márta