„Klubrádió
Esti gyors

Mellár: A kormány nem ússza meg megszorítás nélkül

9/05/2022 20:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azokat a pénzeket, amelyet a Fidesz a választás előtt szórt szét, valamilyen módon kénytelen visszavenni, mert az uniós helyreállítási alaphoz nem fér hozzá, és a költségvetési hiány rendezéséhez a magyar GDP 2 százalékát kell előteremtenie – állítja Mellár Tamás. Az ellenzéki politikus szerint ezt csak megszorításokkal érheti el a kormány.

2022. május 09. Esti gyors - részlet 22.05.09. Mellár Tamás
06:15
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, április végére összejött az államháztartás egész évre tervezett 3152,7 milliárd forintos hiányának a 83 százaléka.

"Ezt nem lehet megúszni pótköltségvetés nélkül" – mondta Mellár Tamás ellenzéki országgyűlési képviselő az Esti gyorsban. A törvény szerint a kormány pótköltségvetési törvényjavaslatot köteles az Országgyűlés elé terjeszteni, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a központi költségvetés teljesítését jelentősen veszélyeztetik. A Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke szerint 1000-1500 milliáros kiigazításra van szükség.

Azt is megjegyezte, hogy a pótköltségvetés önmagában nem lesz elég, megszorításokra is szükség lesz, hogy éves szinten 5 százalék körül maradjon a hiány. "Ez egy igen nagy kiigazítás, Magyarország éves GDP-jének 2 százalékát kell előteremteni" – értékelte a helyzetet Mellár.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Mellár Tamás
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Hangsúlyozta, ezt a vállaltok, és rajtuk keresztül a fogyasztók mindenképpen megérzik majd. Mellár reméli, és számít is arra, hogy az év második felében a hatósági árakat megszünteti a kormáyn, mert az inflációt nem állítja meg, és ezért fenntarthatatlanná válnak.

Az infláció felpörgésének annyi pozitív hozadéka mindenképp lesz, hogy a bevételek növekedni fognak, míg a kiadások reálértéke csökken. Az infláció terhei szétterülnek a társadalomra.

Azoknak a juttatásoknak, nyugdíjemelésnek, amelyeket a kormány a választás előtt szétosztott egy részét valamilyen megszorító intézkedés formájában szedi majd vissza. Erre szükség is lesz, hiszen az Európai Unió sok a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kompenzálására szánt összegét nem folyósítja egész addig, amíg a jogállamisági kérdésebn kedvező választ nem kap a magyar kormánytól.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Mellár Tamással
2022.05.09., hétfő 18:38
Riporter: Dési János