„Támogassa
Utópia

Megszelidíteni a Nap erejét – a fúziós erőművek

18/07/2022 06:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A magas hőmérsékletű plazma tárolásával szabályozott környezetben nyerhetünk ki energiát – véli Zoletnik Sándor. Az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a fúziós erőművekről, az ITER-ről és az egyelőre tervezési szakaszban lévő DEMO-ról is beszélt. Szerinte még 40 év mire az ITER befejeződhet.

2022. július 12. Utópia (2022. július 12., kedd 19:00)
48:26
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Neuman Gábor

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) is részt vesz Európa első demonstrációs fúziós erőműve, a DEMO koncepciójának tervezésében. A DEMO az első olyan fúziós berendezés, amellyel a kutatók az évszázad közepére demonstrálni tudják, hogyan lehet 300–500 megawatt tiszta és biztonságos fúziós villamos energiát termelni hálózati felhasználásra – olvasható az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat honlapján.

Zoletnik Sándor, az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint a Franciaországban épülő ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor - Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) annyiban tér el a DEMO-tól, hogy a előbbi már ugyan építési fázisban van, de még évtizedek kellenek befejezéséhez. Az alapötlet a csillagokhoz, valamint a hidrogénbombákhoz hasonló folyamat során, hidrogénatommagokat alakítanának át. Ellentétben azonban a csillagokkal, vagy a H-bombákkal, itt szabályozott folyamatot megtartanai.

Fotó: Pixabay
 

Az ITER útjába azonban politikai akadályok is állnak. A világ vezető hatalmai 1985-ben az enyhülés jegyében az Egyesült Államok, a Szovjetunió és az Európai Unió közös kísérletként indították el. 1998-2000 környékére azonban elfogyott a résztvevők lelkesedése. Oroszországnak pénze nem volt, az Egyesült Államok pedig kiszállt a projektből. 2006-ra az árak megemelkedtek. A pénz mellett az alkatrészeket azért ide-oda utaztatni a világban, hogy azok biztosan kompatibilisek legyenek egymással. Így Zoletnik becslése szerint 40 év is eltelik, mire az ITER egészében megépülhet. A költség 15-20 milliárd euró is lehet.

A DEMO ehhez képest valamennyivel drágább. Ennek prekoncepciójában vesz részt az EK. Az előkészületi projekt keretében a szakemberek olyan anyagbesugárzási vizsgálatokat végeznek el, amelyek a DEMO tokamakban (olyan berendezés, amely elektromágnes által létrehozott mágneses mezőben képes a magas hőmérsékletű plazma tárolására) történő sugárkárosodás imitálására szolgálnak. Az anyagok vizsgálata ezáltal ipari méretű fúziós atomerőművekben létrejövő hatások vonatkozásában is lehetővé válik. A DEMO kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki munkák mellett a projekt központi elemének számító, az anyagok besugárzására szolgáló DONES Tesztcella koncepcionális tervezését is az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriumában végzik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2022.07.17., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor