„Klubrádió
Reggeli gyors

Megint nem kapják meg a parkolási pénzeket, Gémesi politikai szándékot lát

4/11/2020 12:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este bejelentette: visszatér az ingyenes parkolás. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ebben politikai szándékot lát, mert a parkolási díj  főleg ebben az ínséges időszakban nagyon jól jönne a sanyarú pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatoknak. A gödöllői polgármester szerint a politika az önkormányzatok kivéreztetésére használta fel a járványhelyzetet már korábban is.

2020. november 04. Reggeli gyors / részlet, Gémesi György (20.11.04.)
11:17
00:00

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt mondta, kicsit meglepte a miniszterelnök bejelentése, bár a helyzetet látva sok minden indokolt. Néhány dolgot nem értenek, de a szigorítást támogatják. Az önkormányzatok életében innentől kezdve visszaáll az az állapot, hogy a képviselőtestületi üléseket nem tartják meg, a polgármester megkapja azt a jogosítványt, hogy a képviselőtestület jogosítványait gyakorolhassa, és indokolt is lehet, hogy gyors döntést hozzon a járványhelyzetben.

A gödöllői polgármester azt mondta, két dolgot nem ért a keddi bejelentések közül, és az egyik „fáj”, mert ebben politikát lát. Ez a parkolás ingyenessé tétele, ugyanis az bevételt jelent az önkormányzatoknak, ami főleg ebben az ínséges időszakban nagyon jól jön. Ezt meglépni tavasszal is fölösleges volt szerinte, és az önkormányzatok év végi, sanyarú pénzügyi helyzetén csak ront, pláne, ha a járvány elleni küzdelem megint többletköltséget ró rájuk. Úgy látja, a politika az önkormányzatok kivéreztetésére használta fel a járványhelyzetet, ebbe a sorba illeszkedik a gépjárműadó elvétele, a parkolási díj ügye, az iparűzési adónál pedig a gazdasági szereplőknek adott kedvezmény az önkormányzatok terhére.

Kiemelte: Európa minden országában az önkormányzatok támogatást kaptak a járvány elleni küzdelemhez, itt viszont elvettek tőlük és egy fillért se kaptak. Ettől nem változik az önkormányzatok hozzáállása, csak keserű szájízzel tölti el őket. Hangsúlyozta: mindenben együttműködnek az operatív törzzsel, annak utasításait követik, ez így helyes, egy központja kell, hogy legyen a védekezésnek.

A másik, amit nem nagyon ért, az éjféltől öt óráig tartó kijárási tilalom. Sokan mennek hajnalban dolgozni, jönnek későn haza, akkor ennek mi értelme van? – tette fel a kérdést. Ráadásul a szórakozóhelyeket bezárják, így nem valószínű, hogy sokan lesznek ilyenkor az utcákon. Ebben nem lát semmilyen szándékot, inkább úgy véli, akik ezt a döntést meghozták, „kevésbé ismerik a mindennapi életet”.

Gémesi György egyetért azzal a törekvéssel, hogy minél kevesebb kár érje a gazdaságot; sokkal nehezebb a helyzet, mint tavasszal, széleskörű együttműködésre lenne szükség, és ezért tartja „övön aluli ütésnek” parkolási díjról hozott döntést. Tavasszal mintha sok mindent túltoltak volna, most viszont mintha bedobták volna a gyeplőt – vélekedett a polgármester.

Hangsúlyozta: jobban együtt kellene működni az önkormányzatokkal, de nem kapnak információt arról, hogy a településükön ki beteg, hol és hányan vannak karanténban. Ezeket nagyon fontos lenne tudni, és nem is érti, miért nem tájékoztatják őket. Azt is mondta: nem szabadna a kormánynak az önkormányzatokra mutogatnia, mint ahogy tavasszal történt, amikor „megtámadták” a főpolgármestert egy idősotthon ügyében, pedig nem ő tehet róla, megvannak a felelősök, a szabályzatok.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020. november 4., szerda 07.15
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás