„Klubrádió
Esti gyors

Megelégelték a hatalom egybites üzeneteit

7/06/2019 19:23

| Szerző: Klubrádió

Fidesz-árvák. Még az is elképzelhető, hogy párttá alakul az az értelmiségi csoport, amely liberális konzervatívokból, mérsékelt konzervatívokból, kereszténydemokratákból áll.

2019. június 07. Esti gyors - részlet 2019.06.07. Pálinkás József
07:02
00:00

Fideszből kiábrándult értelmiségiek alakítottak vitafórumot „Felelős értelmiség” néven. Ebben mérsékelt konzervatív, konzervatív liberális, kereszténydemokrata gondolkodású emberek vesznek részt. Főként Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke szervezte a csoportosulást, amelynek tagja például Jeszenszky Géza volt külügyminiszter Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti bank korábbi elnöke, vagy Beer Miklós katolikus püspök.

Pálinkás József az Esti gyorsban azzal indokolta a kezdeményezést, hogy egy közéleti vitakultúrát szeretnének kialakítani, a mai egybites üzenetek helyett, amelyek szétszakítják az országot. A Magyarország és az Európai Unió viszonyát elemző konferencián így fogalmazott: "a magyar társadalom, benne az értelmiség nagy része apatikusan hallgat, talán még a gondolkodástól is tart. Valamikor meg fogják kérdezni, hogy hol voltunk és miért nem szóltunk."

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most alakult meg ez a csoport, Pálinkás József nem jelölt meg konkrét eseményt. Sokuknak nem tetszett ez a fajta hatalmi magatartás már korábban sem. A CEU elűzése, az MTA elleni durva támadás különösen érzékenyen érintette őket. Az EP-választás lebutított kampánya szintén visszatetszést váltott ki.

A csoport véleménye szerint az EU minden bürokratikussága, hibája ellenére is itt van Magyarország helye. Egy politikai közösséghez és egy jogrendhez csatlakoztunk. Kínával, Oroszországgal lehet az országnak kereskedelmi kapcsolata, de közben nem szabad elfeledkezni például a Tienanmen térről.

Felmerült a kérdés, hogy a csoport esetleg párttá alakul-e a későbbiekben, de ezt Pálinkás József egyelőre nem tudta megmondani.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Esti gyors
2019.06.07. 18:00
Riporter: Herskovits Eszter