„Klubrádió
Reggeli gyors

Pálinkás: Palkovics méltatlanul viselkedik, a stílusa kritikán aluli

14/02/2019 13:04

| Szerző: Klubrádió

Szakmai, és nem politikai alapon kellene kezelni a Magyar Tudományos Akadémia ügyét, erről a tudományos köztestület volt elnöke beszélt a Reggeli Gyorsban. Pálinkás József kijelentette, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök nem mertek volna olyan stílusban beszélni az akadémia elnökével, mint amit Palkovics László innovációs miniszter megenged magának Lovász Lászlóval, az akadémia jelenlegi elnökével szemben.

2019. február 14. Reggeli gyors - részlet - Pálinkás-interjú (2019.02.14.)
41:50
00:00
A kormányzat és az MTA közötti eddigi konfliktusok jelentős károkat okoztak a hazai tudományos életben, erről is Pálinkás József beszélt a Reggeli gyorsban. Kijelentette, hogy az akadémiát a világ legkiválóbb matematikusa, Lovász László vezeti, aki képes kompromisszumokat kötni, alelnökei pedig világot látott, világosan gondolkodó emberek. Pálinkás József szerint meg kellene beszélni, hogy mi az elképzelése a kormányzatnak, valamint magának Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek. Csakhogy a tárcavezető eddig írásban nem tett le az asztalra olyan javaslatot, amely tárgyalási alap lehetett volna, csak az ötletelés folyik – hangsúlyozta az akadémia volt elnöke.

Pálinkás József atomfizikus 2001–2002 között az akkori Orbán-kormány oktatási minisztere volt, 2015 és 2018 között pedig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, az MTA elnöki posztját 2008-tól töltötte be hat éven át.

 
Palkovics László és Pálinkás József
 

Pálinkás szerint nem lenne ördögtől való a kutatóhálózat átszervezése, azonban úgy gondolja, ezt világos, minimum másfél-két éves ütemterv alapján lehetne elvégezni. Ezzel szemben a döntések menetrendjéről és a döntéseket meghozó személyekről semmit sem lehet tudni – tette hozzá. Az MTA egykori elnöke szerint nem lehet elvárni, hogy a tudósok szakmai és magánvéleménye egy csapásra megváltozzon, ha azt az aktuális kormányzat úgy kívánja.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2019. február 14., csütörtök 09.00 h
műsorvezető-riporter: Rózsa Péter

 

 


Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.