„Klubrádió
Esti gyors

Médiatanács: esélye sem volt az ellenzéknek

5/09/2019 19:31

| Szerző: Klubrádió

A kormánypártok miatt kudarcba fulladt a Médiatanács csütörtöki tisztújítása, a testület tagjait jelölő bizottság feloszlatta magát - erről beszéltünk Urbán Ágnessel.

Kudarcba fulladt a Médiatanács tisztújítási eljárása, a testület tagjait jelölő bizottság ma feloszlatta magát - erről Brenner Koloman, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság jobbikos tagja számolt be közleményében. A tagok meglepődve tapasztalták, hogy a kormánypártok nem állítottak jelöltet, ezt az ülésen is megerősítették. Elmondásuk szerint azért nem, mert még ősszel módosítani akarják a médiatörvényt. 

2019. szeptember 05. Esti gyors / részlet, Urbán Ágnes (19.09.05.)
05:09
00:00

Urbán Ágnes, akit a témáról kérdeztünk, elsőként közölte: van személyes érintettsége, mivel ő volt a Párbeszéd jelöltje. Hiába telt el a 9 év és járt le a tagok mandátuma, és hiába működtek együtt egymással és szavazták meg egymás jelöltjeit az ellenzéki pártok a 9 évvel ezelőtti helyzethez képest, esélyük se volt bejuttatni senkit, mert a Fidesz nem állított jelöltet, nem is szavazott a többiekről, az ellenzéknek viszont túl alacsony a szavazati aránya. A műsorban elhangzott: a kormánypártiak lényegében meghekkelték az eljárást.

Urbán Ágnes nem érti a Fidesz magyarázatát, hiszen ők ismerték a saját médiatörvényüket, azt is tudták, hogy választás lesz, nem a semmiből szakadt rájuk egy probléma. Ha szakmai okból változtatni akartak volna, bármikor megtehették volna az elmúlt 9 évben. Szerinte rettegnek attól, hogy bárki bejut, aki nem fideszes; őt az se lepné meg, ha egészen sokáig nem lenne más tag, csak kormánypárti.

Hangsúlyozta: a médiatanácsnak nagyon komoly szerepe van abban, hogy sérült és hogy mennyit sérült a médiaszabadság: teljesen átalakították a rádiópiacot, a kormánypárti fúziókat engedélyezték, a valós piaci fúziókat  (mint a Ringier-Axel Springer esetben vagy az RTL Klub egy tervezett vásárlásánál) megakadályozták, zöld utat adtak a kormánypropagandának azzal, hogy társadalmi reklámokként kategorizálták, de lehetne említeni a közmédia kiegyensúlyozottságának hiányát – összességében mindig a kormányzati médiapolitikát képviselte ez a tanács.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2019.09.05. 18:45
Műsorvezető: Gergely Zsófia